249
Ο Κόντε μιλάει, ο Σαλβίνι (τα) ακούει | Reuters

Παραιτήθηκε ο Κόντε – Σφοδρή επίθεση στον Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 17:12
Ο Κόντε μιλάει, ο Σαλβίνι (τα) ακούει
|Reuters

Παραιτήθηκε ο Κόντε – Σφοδρή επίθεση στον Σαλβίνι

Protagon Team Protagon Team 20 Αυγούστου 2019, 17:12

Την παραίτησή του ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στον υπουργό Εσωτερικών και αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. Μάλιστα ο Κόντε υπογράμμισε ότι η απόφαση του Σαλβίνι για άρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση «θα έχει συνέπειες».

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός μιλώντας στην ιταλική Γερουσία ανακοίνωσε την παραίτησή του λιτά: «Στο τέλος αυτής της συζήτησης θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθώ» είπε, και αμέσως μετά καυτηρίασε τη στάση του Σαλβίνι ο οποίος προκάλεσε την όλη κυβερνητική κρίση και όλως αιφνιδίως.

Σύμφωνα με τα μεταδοθέντα από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Κόντε στην ομιλία του ήταν καταπέλτης: «Τα συμφέροντα ενός μέρους υπονομεύουν τα συμφέροντα της Ιταλίας» ήταν μία αποστροφή του λόγου του. Κατόπιν άρχισε το κατάλληλο «στόλισμα» του Σαλβίνι: «Αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε μία κρίσιμη στιγμή διαλόγου με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η απόφαση να ξεκινήσει η κυβερνητική κρίση είναι ανεύθυνη, ο υπουργός Εσωτερικών έχει δείξει ότι ακολουθεί προσωπικά και κομματικά συμφέροντα.

»Το άνοιγμα της κρίσης στα μέσα Αυγούστου είναι μια πράξη ασεβής προς το Κοινοβούλιο και εισάγει την Ιταλία σε έναν στρόβιλο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Οι επιλογές του υπουργού Εσωτερικών αποκαλύπτουν την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους θεσμούς αλλά και τη σοβαρή έλλειψη συνταγματικής κουλτούρας».

Ο Τζουζέπε Κόντε δεν παρέλειψε να τονίσει και τη διατάραξη του κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων – ένα διαπραγματευτικό χαρτί των Ιταλών όσον αφορά τυχόν ρυθμίσεις του υψηλότατου δημοσίου χρέους: «Η προσπάθεια του Σαλβίνι να επιβάλει εκλογές έχει διαταράξει την εργασία της κυβέρνησης, η οποία απέδιδε. Διέκοψε τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...