605
O πρόεδρος Πούτιν με τον -παραιτηθέντα πλέον- πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μετβέντεφ κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στο Κρεμλίνο | Τwitter/@KremlinRussia

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Ρωσία!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 15:45
O πρόεδρος Πούτιν με τον -παραιτηθέντα πλέον- πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μετβέντεφ κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στο Κρεμλίνο
|Τwitter/@KremlinRussia

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση στη Ρωσία!

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 15:45

 Την παραίτηση της ρωσικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ αμέσως μετά την ετήσια ομιλία του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για την Κατάσταση του Εθνους, ενώπιον των δύο Σωμάτων του κοινοβουλίου, Κρατικής Δούμας και Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση για το έργο της και ζήτησε από τα μέλη της να παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι τον σχηματισμό της νέας.

Οπως έκανε γνωστό, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με κάθε υπουργό, ενώ θα αναθέσει στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Μεντβέντεφ τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος πρότεινε ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Ο 54χρονος αξιωματούχος ήταν στη θέση αυτή για σχεδόν μία δεκαετία, από τον Απρίλιο του 2010.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του ενώπιον των μελών της ρωσικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τον μελλοντικό του ρόλο, αφού θα έχει λήξει η προεδρική του θητεία.

«Θεωρώ αναγκαίο να τεθεί υπό την έγκριση των πολιτών της χώρας το σύνολο των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Συντάγματος», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Μεταξύ των εξαγγελιών Πούτιν, η ενίσχυση των εξουσιών του κοινοβουλίου, με το πολίτευμα της χώρας να παραμένει όμως προεδρικό, η ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών των περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η απαγόρευση εκλογής στην προεδρία προσώπου που δεν είχε τη Ρωσία ως μόνιμη κατοικία του για 25 χρόνια και η αλλαγή (βλέπε άρση) των περιορισμών στις διαδοχικές θητείες του αρχηγού του κράτους.

Ευρισκόμενος στην εξουσία είτε με την ιδιότητα του Προέδρου, είτε με αυτή του πρωθυπουργού από το 1999, ο 67χρονος Πούτιν υποχρεούται βάσει του σημερινού Συντάγματος να αποχωρήσει από το ύπατο αξίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεντβέντεφ είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας, το διάστημα 2008-2012,  στη θέση του Πούτιν που δεν μπορούσε λόγω του συνταγματικού κωλύματος, να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία. Ο Πούτιν τότε,  είχε μεταπηδήσει σε ρόλο πρωθυπουργού.

Οσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να δοθεί η δυνατότητα στην Κρατική Δούμα, το κάτω Σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, να εγκρίνει ή να απορρίπτει τους υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας. Ουσιαστικά δηλ. να εκλέγει τον πρωθυπουργό (σήμερα, η ρωσική Δούμα επικυρώνει απλά την επιλογή του προέδρου).

Σύμφωνα με τον Πούτιν, πρόκειται για μία «σημαντική αλλαγή» για την οποία θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πλέον αρκετά «ώριμη».

Σημειωτέον ότι στα δύο Σώματα του κοινοβουλίου κυριαρχούν οι  πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Πούτιν και χωρίς κατά συνέπεια να υπάρχει ίχνος αντίστασης στις βουλές του Κρεμλίνου.

Ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιάζει στη συνέχεια στο κοινοβούλιο τους υποψηφίους για τις θέσεις των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και των υπουργών, για τα οποία θα απαιτείται επίσης κοινοβουλευτική έγκριση.

«Ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει -εγκεκριμένα από τη Δούμα- πρόσωπα σε αυτές τις θέσεις […]Δεν θα του επιτρέπεται να απορρίψει τους υποψηφίους που θα έχει εγκρίνει το κοινοβούλιο», ανέφερε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην ομιλία του.

Παρά την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου, ωστόσο, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος στη Ρωσία.

«Η Ρωσία», τόνισε, «πρέπει να παραμείνει μία ισχυρή προεδρική δημοκρατία, για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος, φυσικά, θα διατηρήσει το δικαίωμα να ορίζει τις αποστολές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Ετσι, ο πρόεδρος θα διατηρήσει το δικαίωμα παύσης των μελών της κυβέρνησης, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των δομών ασφαλείας και θα μπορεί να απολύει τους προέδρους του Ανωτάτου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οσο για την τροποποίηση του άρθρου του Συντάγματος που περιορίζει τον αριθμό των προεδρικών θητειών σε δύο διαδοχικές, ο Πούτιν προτίμησε να μην υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...