346
Ανήλικα προσφυγόπουλα στο κέντρο κράτησης της Σάμου | IntimeNews

Παραδοχή Βίτσα στον Guardian: «Η Σάμος είναι η νέα Λέσβος»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 14:35
Ανήλικα προσφυγόπουλα στο κέντρο κράτησης της Σάμου
|IntimeNews

Παραδοχή Βίτσα στον Guardian: «Η Σάμος είναι η νέα Λέσβος»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2019, 14:35

Ενα ακόμα μεγάλο ρεπορτάζ για την προσφυγική κρίση στην χώρα μας και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το ρεπορτάζ περιλαμβάνει συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα αλλά και τις προειδοποιήσεις των οργανώσεων που κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».

Αίσθηση πάντως προκαλεί η παραδοχή του κ. Βίτσα o οποίος αναφερόμενος στο κέντρο της Σάμου κάνει λόγο για «νέα Λέσβο». «Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Οι ροές είναι συνεχείς και οι διακινητές φαίνεται να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας. Το κέντρο είναι υπερπλήρες, πολύ πάνω από τη χωρητικότητα του, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να μετακινήσουμε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους από το νησί όσο πιο γρήγορα γίνεται» αναφέρει.

Θυμίζουμε εδώ, ότι στη Λέσβο λειτουργεί εδώ και χρόνια το κέντρο κράτησης της Μόριας που έχει πολλάκις χαρακτηριστεί «κολαστήριο» από τα διεθνή Μέσα. Πολλά ρεπορτάζ μάλιστα έχουν αποκαλύψει τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στην Μόρια με δεκάδες περιστατικά αυτοκτονιών, βιασμών και απόγνωσης των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί.

Ο Guardian επισημαίνει πως στο κέντρο της Σάμου υπάρχει μόνο ένας γιατρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στο θέμα των διαδικασιών ασύλου καθώς είναι αυτοί που κρίνουν το πόσο ευάλωτη είναι κάθε περίπτωση. «Μιας και δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί είναι αδύνατον να ξέρουμε πόσοι άνθρωποι χρήζουν άμεσης προστασίας και πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα», λέει ο κ. Βίτσας.

Ο υπουργός πάντως επιμένει πως έως το τέλος του μήνα θα υπάρχουν ακόμα δύο γιατροί στο νησί. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα, χρειάζεται αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες της Ε.Ε., αυτό σημαίνει να μοιραστούμε την ευθύνη και το βάρος για αυτούς τους ανθρώπους», λέει ο κ. Βίτσας.

Το ρεπορτάζ καταλήγει: «Αλλά με την χαοτική γραφειοκρατία που δοκιμάζεται από την μακρόχρονη οικονομική κρίση, ο κ. Βίτσας υποστηρίζει ότι υπάρχουν λίγα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να διαχειριστεί αυτό που φαίνεται από πολλούς ως μια ξεχασμένη μεταναστευτική κρίση».

«Όλα μας τα μοντέλα προσομοίωσης δείχνουν ότι δεν μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερες από 20.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, ή να ενσωματώσουμε σωστά στην κοινωνία περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες, δεδομένου ότι ένα 18% των Ελλήνων παραμένει ακόμα χωρίς εργασία» δηλώνει ο Βίτσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...