319
Η Σανγκάη και οι ουρανοξύστες της: μια εικόνα του κινεζικού πλούτου | EPA/AN TU

Παράδοξο: Περισσότεροι πλέον οι πλούσιοι Κινέζοι από τους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 13:12
Η Σανγκάη και οι ουρανοξύστες της: μια εικόνα του κινεζικού πλούτου
|EPA/AN TU

Παράδοξο: Περισσότεροι πλέον οι πλούσιοι Κινέζοι από τους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 13:12

Για πρώτη φορά ο αριθμός των κινέζων πλουσίων ξεπέρασε αυτόν των Αμερικανών σε απόλυτους αριθμούς, παρά το ότι υπολείπονται σημαντικά στο σύνολο της περιουσίας τους.

Ερευνα της Credit Suisse έδειξε ότι μεταξύ του 10% των πλουσιότερων κατοίκων του πλανήτη (δηλαδή λίγο περισσότερο από 750 εκατ. άνθρωποι) οι Κινέζοι είναι πλέον γύρω στα 100 εκατ. έναντι 99 εκατ. Αμερικανών.

Αιτία η ταχύτατη μεταμόρφωση της Κίνας από μια αναδυόμενη οικονομία σε μία πλήρως αναπτυγμένη οικονομία της αγοράς.

Το κριτήριο της ελβετικής τράπεζας για την ένταξη κάποιου στο πλουσιότερο 10% του πληθυσμού είναι το ύψος των προσωπικών καταθέσεων, το οποίο πρέπει να ξεπερνά τα 109.430 δολάρια.

Και πάλι όμως, η Κίνα υπολείπεται σημαντικά στην συνεισφορά της στο μερίδιο του παγκόσμιου πλούτου: το μερίδιό της είναι 1,9 τρισ. δολάρια έναντι 3,8 τρισ. των ΗΠΑ. Υπολείπεται και στο μερίδιο όσων έχουν περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων επί του συνόλου, όπου οι ΗΠΑ κυριαρχούν με το 40% του συνόλου ή 18 εκατ. άνθρωποι έναντι 4,4 εκατ. στην Κίνα.

Μπορεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας να μην επηρέασε σοβαρά τον αριθμό των πλουσίων των δύο χωρών, δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο για το Brexit.

Η Credit Suisse υπολογίζει ότι η πτώση της αξίας της στερλίνας λόγω της παρατεταμένης αναστάτωσης οδήγησε σε ελαφρά πτώση του αριθμού των πλουσίων στη Βρετανία κατά περίπου 1%: είναι στην τέταρτη θέση του πίνακα των πλουσίων ανά χώρα έπειτα από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Γενικά, πάντως, ο κόσμος τα πήγε αρκετά καλά – και θα τα πάει ακόμη καλύτερα τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ο Guardian.

Αλλοι 1,1 εκατ. άνθρωποι προστέθηκαν στο κλαμπ των εκατομμυριούχων του κόσμου ανεβάζοντας το σύνολό τους στα 46,8 εκατ. για να φτάσουν σχεδόν τα 63 εκατ. ως το 2024. Οσοι κατέχουν περιουσία πάνω από 100 εκατ. είναι 55.920 και όσοι κατέχουν πάνω από 500 εκατ. είναι 4.830.

Ολοι μαζί κατέχουν περιουσία το καθαρό ύψος της οποίας υπολογίζεται σε 158,3 τρισ. δολάρια, περίπου δηλαδή το 44% του πλούτου στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...