338
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης, έπεσε η αυλαία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το «παραδικαστικό 2» | φωτ. αρχείου

Παραδικαστικό: 13 χρόνια (με αναστολή) σε Μαντούβαλο, Ευσταθίου – 12 στον Γιοσάκη

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 16:14
Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης, έπεσε η αυλαία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το «παραδικαστικό 2»
|φωτ. αρχείου

Παραδικαστικό: 13 χρόνια (με αναστολή) σε Μαντούβαλο, Ευσταθίου – 12 στον Γιοσάκη

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 16:14

Με την καταδίκη του δικηγόρου και πρώην βουλευτή, Πέτρου Μαντούβαλου, του εφέτη, Γιάννη Ευσταθίου, του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη και άλλων δύο συγκατηγορουμένων τους, έκλεισε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για σκέλος του επονομαζόμενου παραδικαστικού κυκλώματος («παραδικαστικό 2»).

Σε όλους τους καταδικασθέντες, το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, επιβάλλοντας σε ορισμένους εξ αυτών απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε στο δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και στον εφέτη Γιάννη Ευσταθίου, ποινές κάθειρξης 13 ετών στον καθένα, ενώ στον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη κάθειρξη 12 ετών. Σε άλλους δύο, από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους, επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία, και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε όλους όσοι καταδικάστηκαν για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων, επιβλήθηκε και επιπλέον χρηματική ποινή 50.000 ευρώ στον καθένα.

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ελήφθη κατά πλειοψηφία 2-1.

Ο έτερος δικαστικός λειτουργός, Αθανάσιος Μουστάκας, κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να ψηφίζει υπέρ της ενοχής του.

Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, τον δικηγόρο Πέτρο Λεωτσάκο και τον ιερωμένο Διονύση Ζήκο.

Η υπόθεση ήρθε στο ακροατήριο μετά από  καταγγελίες του επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, σύμφωνα με τις οποίες το 2010, ενώ ήταν κατηγορούμενος σε δίκη για το «παραδικαστικό κύκλωμα 1», ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης τον εκβιάσει να δώσει 60.000 ευρώ στον δικαστή Ευσταθίου προκειμένου να τον αθωώσει. Και αυτό σε αντίθεση με τον επίσης κατηγορούμενο Πέτρο Μαντουβαλο, ο οποίος -σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του επιχειρηματία- πλήρωσε για να αθωωθεί, όπως και δύο εκ συνεργατών του.

Ο ίδιος ο Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος ήταν παρών κατά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου, δήλωσε αθώος και τόνισε πως θα δώσει το παρών και στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά του να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά και να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι με την αναστολή (σ.σ. όπως προαναφέρθηκε, σε όλους τους κατηγορούμενους δόθηκε αναστολή στην έφεση).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...