190
Εικόνα από αμερικανικό αεροσκάφος που επιτηρούσε στην περιοχή. Αριστερά είναι το ρωσικό σκάφος | U.S. Navy/Handout via REUTERS

Παρ’ολίγο σύγκρουση αμερικανικού με ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Θάλασσα της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2019, 12:27
Εικόνα από αμερικανικό αεροσκάφος που επιτηρούσε στην περιοχή. Αριστερά είναι το ρωσικό σκάφος
|U.S. Navy/Handout via REUTERS

Παρ’ολίγο σύγκρουση αμερικανικού με ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Θάλασσα της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2019, 12:27

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για ένα περιστατικό την Παρασκευή που έφερε σε επικίνδυνα μικρή απόσταση δύο μεγάλα πολεμικά πλοία τους στη Θάλασσα της Κίνας.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένα ρωσικό καταδρομικό έθεσε σε κίνδυνο το πλοίο USS Chancellorsville και το πλήρωμά του, αναγκάζοντάς το να αναστρέψει με πλήρη ισχύ για να αποφύγει μια μοιραία σύγκρουση.

Όπως διευκρίνισε ο αμερικανικός Εβδομος Στόλος, ένα ελικόπτερο ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Chancellorsville, το οποίο ταξίδευε σε σταθερή πορεία, όταν το ρωσικό πλοίο, που ταξίδευε πίσω από το αμερικανικό πλοίο, επιτάχυνε και πλησίασε στα 15-30 μέτρα.

Οι ενέργειες του ρωσικού σκάφους ήταν «αντιεπαγγελματικές και δημιουργούσαν συνθήκες ανασφάλειας», ενώ αντίκεινται σε διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, διευκρινίζουν οι ΗΠΑ.

Το περιστατικό έληξε χωρίς ζημιές ή τραυματισμούς.

Ωστόσο η Ρωσία υποστηρίζει ότι το Chancellorsville ήταν αυτό που έκανε ένα επικίνδυνο ελιγμό πάνω στην πορεία του πλοίου της, του «Ναύαρχος Vinogradov», και βρέθηκε μόλις 50 μέτρα από αυτό.

Επρόκειτο για το πρώτο παρόμοιο περιστατικό με πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ένα κινεζικό πλοίο έπλευσε πολύ κοντά σε αμερικανικό. Οι ΗΠΑ έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές και για ρωσικά αεροσκάφη που έχουν πετάξει επικίνδυνα κοντά σε αμερικανικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...