377
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην προσευχή του με μετανάστες στη Λευκωσία | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Πάπας Φραγκίσκος: Είθε η διαιρεμένη Κύπρος να γίνει εργαστήριο αδελφοσύνης

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 21:24
Ο Πάπας Φραγκίσκος στην προσευχή του με μετανάστες στη Λευκωσία
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Πάπας Φραγκίσκος: Είθε η διαιρεμένη Κύπρος να γίνει εργαστήριο αδελφοσύνης

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 21:24

Προσευχή με μετανάστες στην Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, στην Κύπρο, τέλεσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στην διάρκεια της προσευχής του, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στο ναό και ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο με αυτή τη συνάντηση προσευχής.

«Χαιρετίζω με στοργικότητα και ευγνωμοσύνη τους εκπροσώπους των διαφόρων χριστιανικών θρησκευμάτων που βρίσκονται στην Κύπρο», ανέφερε ο Πάπας και συνέχισε λέγοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά θέλω να απευθυνθώ σε εσάς, νεαροί μετανάστες, που έχετε καταθέσει τις μαρτυρίες σας. Τις είχα λάβει πριν ένα μήνα περίπου και με είχαν αγγίξει βαθιά, και σήμερα με συγκίνησαν και πάλι. Αλλά δεν είναι μόνο ένα συναίσθημα, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι η συγκίνηση που πηγάζει από την ομορφιά της αλήθειας».

Πρόσθεσε, αναφερόμενος ονομαστικά σε όσα λένε παιδιά από τη Σρι Λάνκα, το Καμερούν ή το Ιράκ: «Η παρουσία σας, αδελφοί και αδελφές μετανάστες και μετανάστριες, είναι πολύ σημαντική γι’ αυτή την οικουμενική εορτή. Οι μαρτυρίες σας είναι σαν ένας καθρέφτης για εμάς τις χριστιανικές κοινότητες».

Επισήμανε στη συνέχεια ότι «ο Θεός μάς μιλάει μέσα από τα όνειρά σας. Μας καλεί επίσης να μην παραδοθούμε σε ένα διαιρεμένο κόσμο, σε μια διαιρεμένη Εκκλησία».

Και αναφερόμενος στην Κύπρο είπε: «Είθε αυτό το νησί, σημαδεμένο από μια οδυνηρή διαίρεση, να γίνει, με τη χάρη του Θεού, ένα εργαστήριο αδελφοσύνης. Και έτσι θα γίνει υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η πραγματική αναγνώριση της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου. Αυτό είναι το ηθικό θεμέλιο, ένα οικουμενικό θεμέλιο που βρίσκεται επίσης στην καρδιά της χριστιανικής κοινωνικής διδασκαλίας. Η δεύτερη όμως αποτελείται από το ανοιχτό πνεύμα του ανθρώπου προς τον Θεό με εμπιστοσύνη, που είναι ο Πατέρας όλων, και αυτή είναι η «προζύμι» που καλούμαστε να προσκομίσουμε ως πιστοί.

Υπό από αυτές τις συνθήκες είναι δυνατό το όνειρο να μετατραπεί σε καθημερινή οδοιπορία, με σαφή βήματα που μετατρέπουν την σύγκρουση σε κοινωνία, το μίσος σε αγάπη. Μια μακρόθυμη πορεία που, μέρα με τη μέρα, μας οδηγεί στη γη που ο Θεός έχει ετοιμάσει για μας, τη γη όπου, εάν ρωτήσει κανείς: “Ποιος είσαι;”, μπορείς ελεύθερα να απαντάς, “Είμαι ο αδελφός σου”».

Στις 9 το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα, παρόντος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Πάπας αναχωρεί αύριο Σάββατο, στις 09.15 για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...