628
Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου | ANT1/WebTV

Παπανδρέου: Συμμάχησε με τον Καραμανλισμό ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 08:15
Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου
|ANT1/WebTV

Παπανδρέου: Συμμάχησε με τον Καραμανλισμό ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 08:15

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ –και παράλληλα μια προσπάθεια να απεκδυθεί την εικόνα του πολιτικού που φλερτάρει με τον Αλέξη Τσίπρα και την ιδέα της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης»– έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτής Αχαΐας και υποψήφιος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου για να δώσει την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησε με το σύστημα Καραμανλή, προσφέροντας πολιτική κάλυψη στα πεπραγμένα της πενταετίας του Κώστα Καραμανλή, τα οποία ως γνωστόν εκτροχίασαν οικονομικά τη χώρα και την οδήγησαν στη χρεοκοπία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να δει ποια ήταν τα αίτια και ποιοι φταίγανε, συμμάχησε με τον Καραμανλισμό, συμμάχησε με τον κ. Καμμένο και βεβαίως συγκάλυψε τις ευθύνες της Δεξιάς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η πολιτική της ήταν μία πολιτική πελατειακή, δηλαδή ένας κρατισμός, ένας συγκεντρωτισμός, “άντε μπήκαμε στην εξουσία, μοιράζουμε την εξουσία, παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, παρεμβαίνουμε στα μέσα ενημέρωσης και δεν φτιάχνουμε κι ένα κόμμα το οποίο είναι ανοιχτό και δημοκρατικό”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «συντηρητική Αριστερά» –προφανώς σε μια αντίστιξη για τα περί «προοδευτικής» παράταξης κ.λπ.

Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι εφόσον εκλεγεί αρχηγός «θα αγκαλιάσει» τους άλλους υποψηφίους, ενώ αν χάσει θα παραμείνει στην παράταξη. Δήλωσε βέβαιος για την ενότητα του χώρου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Παράλληλα, είπε ότι δεν θα διεκδικούσε την ηγεσία αν η Φώφη Γεννηματά παρέμενε στην μάχη της διαδοχής, δηλώνοντας ότι θα τη στήριζε στην εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου.

Ως προς την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος, είπε: «Καμία πολιτική ρεβάνς δεν θέλω να πάρω. Δικαίωση για μένα είναι να δω τη χώρα να προχωρά. Και υπουργός ήμουν και αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός ήμουν. Δεν έχω καμία φιλοδοξία να πιάσω κάποια καρέκλα. Τα έχω δει, τα έχω ζήσει. Στόχος μου είναι να μπορώ να προσφέρω σε αυτή την παράταξη, ειδικά μετά από την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, που άφησε παρακαταθήκη πλεονάσματος ήθους. Δεν είχα προγραμματίσει τη ζωή μου να μπω ξανά σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά υπήρχε το μεγάλο κενό που άφησε η Φώφη και μια μεγάλη αγωνία στην παράταξη. Αφουγκράστηκα και την κοινωνία και το αποφάσισα».

Επέμεινε στο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» –που στιγμάτισε την εκλογή του στην πρωθυπουργία το 2009– υποστηρίζοντας ότι αυτό ειπώθηκε με τη λογική ότι λεφτά υπάρχουν εφόσον καταπολεμηθούν η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Υπενθύμισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να καταργήσουν μεταρρυθμίσεις όπως η «Διαύγεια».

Ηξερε η Μέρκελ για το δημοψήφισμα

Σε ερώτηση για τη Σύνοδο των Καννών τον Νοέμβριο του 2011, όταν είχε παρουσιάσει στο G20 την ιδέα ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει δύο μήνες πριν την Ανγκελα Μέρκελ για τις προθέσεις του. Παραδέχτηκε ότι πράγματι ο Νικολά Σαρκοζί ήταν εναντίον του δημοψηφίσματος.

Ανέφερε, δε, ότι αν είχε βρει συναίνεση από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει τη μοίρα της Πορτογαλίας, που βγήκε σύντομα από τα μνημόνια.

Στα της πολιτικής Ιστορίας, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για την αντιπαράθεση που είχε με τον πατέρα του, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του ζήτησε να αποχωρήσει λόγω της υγείας του. Ηταν μια προτροπή του γιου προς τον πατέρα, χωρίς πολιτική χροιά, εξήγησε.

Οπως αφηγήθηκε, σε βόλτες που έκαναν οι δυο τους, όταν ο ίδιος ήταν μικρός, ο Ανδρέας του μιλούσε και για τον θάνατο. «Οταν φύγω, θέλω να είμαι με διαύγεια, να χαρώ τη ζωή μου» διηγήθηκε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό τον επηρέασε πάρα πολύ. «Γι’ αυτό και όταν τον έβλεπα να υποφέρει, του είπα “πατέρα, μήπως πρέπει να ζήσεις τη ζωή σου;”. Ηταν μια απόφαση που ήξερε ότι θα επιβαρύνει την υγεία του, αλλά ήταν μαχητής, όπως και ο παππούς μου» εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον Γέρο της Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...