655
O Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του στη Βουλή | INTIMENEWS

Παπανδρέου: Η Δημοκρατία απειλείται ξανά, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αυτοκριτική

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 20:11
O Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του στη Βουλή
|INTIMENEWS

Παπανδρέου: Η Δημοκρατία απειλείται ξανά, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει αυτοκριτική

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 20:11

«Η Δημοκρατία απειλείται ξανά. Όμως υπάρχει μια διαφορά σήμερα σε σχέση με την δικτατορία. Τότε η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών ήταν τόσο ξεκάθαρη, αλλά και τόσο εύκολο να τη διαγνώσει κανείς. Ο αγώνας για την αποκατάστασή της κατανοητός. Σήμερα, οι μέθοδοι υπονόμευσής της είναι ύπουλοι, λιγότερο φανεροί και ο αγώνας για την υπεράσπισή της είναι πιο δύσκολος και ο δρόμος δύσβατος. Και ο καλύτερος μαθητής αυτών των νέων μεθόδων, αποδεικνύεται η σημερινή ΝΔ». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Βουλή την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι διαχρονικά υπονομεύει και εργαλειοποιεί τους θεσμούς. Κριτική όμως άσκησε και στον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να κάνει μια γενναία αυτοκριτική για τα δικά του πεπραγμένα όταν ανέλαβε την εξουσία και λειτούργησε «επαναστατικώ δικαίω» αψηφώντας τους θεσμούς.

«Συμφωνούμε με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αναμένουμε και μια γενναία αυτοκριτική από σας. Γιατί όταν αναλάβατε την εξουσία, θεωρήσατε ότι “ήρθε η επανάσταση” και λειτουργήσατε “επαναστατικώ δικαίω”. Αψηφώντας θεσμούς και λειτουργίες ελέγχου της εξουσίας – άρα και της δικής σας εξουσίας. Αντίληψη, που ακολουθεί ιστορικά την παραδοσιακή Αριστερά. Μια αντίληψη, σύμφωνα με την οποία, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Στρέφοντας τα πυρά του προς τη πτέρυγα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η Δεξιά, γνωστή για τις επιδόσεις της στο «φακέλωμα» των αντιπάλων της στο παρελθόν, σήμερα μας εκπλήσσει με τη δεινότητά της στις νέες τεχνολογίες». «Αυτό όμως που δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει – και είναι κρίμα, πολύ κρίμα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ -, είναι η διαχρονική της πορεία να εργαλειοποιεί θεσμούς, όπως την ΕΥΠ, να υπονομεύει θεσμούς που δεν της ταιριάζουν, όπως, τη Διαύγεια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, την Αυτοδιοίκηση, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, την αξιοκρατία», συμπλήρωσε.

«Το λεγόμενο επιτελικό σας κράτος, τελικά, κατάντησε ένα σύστημα διακυβέρνησης που υπονομεύει κάθε θεσμό δημοκρατικό. Που υπονομεύει κάθε τι που ελέγχει την εκτελεστική εξουσία και εμποδίζει την πρόθεσή σας για κυριαρχία, πελατειακή διαχείριση του κράτους, για υπερ-συγκέντρωση, ιδιοποίηση και νομή της εξουσίας», είπε.

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι διαφωνεί «με ισχυρισμούς στελεχών της κυβέρνησης ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για τη τσέπη του και δεν τον ενδιαφέρει το θέμα των υποκλοπών».

«Το θεωρώ όχι μόνο λάθος, αλλά και απαράδεκτο να λέτε κυνικά στον ελληνικό λαό, “μην ασχολείσαι με την δημοκρατία, μόνο με την τσέπη σου”», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Διαφωνώ και με την λογική σας, ότι η δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής του Ελληνα, με την ποιότητα της οικονομικής, κοινωνικής, οικολογικής και πολιτιστικής ζωής του Eλληνα. Γιατί για εμάς η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι η κατά το δοκούν αυθαίρετη μοιρασιά, αλλά η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών».

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι «χωρίς σοβαρό εθνικό σχέδιο, χωρίς δημοκρατική διαβούλευση για το μέλλον της χώρας, χωρίς συμμετοχή της περιφέρειας, του πολίτη, των παραγωγικών τάξεων, περιφέρεται ανά την χώρα ανακοινώνοντας έργα, σκόρπια, ασύνδετα, πελατειακά». «Είναι μια λογική που έρχεται από παλιά και είναι, αυτή που είχε περιγραφεί με τη φράση «κατόπιν ενεργειών μου», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «όλα τα δεδομένα που αποτυπώνουν τη σημερινή πραγματικότητα, παραπέμπουν σε συνθήκες ανάλογες εκείνων που κυριαρχούσαν προ κρίσεως του 2009».

«Η κρίση του 2009, δεν ήταν απλά οικονομική. Ήταν κρίση θεσμών και πολιτικής κουλτούρας. Δεν υπήρχαν έλεγχοι δημοκρατικοί, ώστε να βάλουν φρένο στην ξέφρενη σπατάλη, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση που μας οδήγησε τελικά στην οικονομική κρίση και στο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αν είχατε συμβάλει στην εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών και επιδεικνύατε σεβασμό στη δημοκρατική τους λειτουργία και τον δημοκρατικό έλεγχο, τότε θα είχαμε αποφύγει πολλά από τα δεινά που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες», υπογράμμισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Εμείς πιστεύουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, ότι τα μέσα που χρησιμοποιούμε – δηλαδή, η δημοκρατική πρακτική -, αποτελούν και πυξίδα και διαμορφώνουν τον τελικό μας προορισμό». κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...