724
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της επιτροπής σε συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Η αντίδρασή του στις κλήσεις των νέων μαρτύρων ήταν έντονη | Menelaos Myrillas / SOOC

Παπαγγελόπουλος, Φιλιππάκης, Παπαδάκου στην Προανακριτική – για «πραξικόπημα» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 15:38
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της επιτροπής σε συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Η αντίδρασή του στις κλήσεις των νέων μαρτύρων ήταν έντονη
|Menelaos Myrillas / SOOC

Παπαγγελόπουλος, Φιλιππάκης, Παπαδάκου στην Προανακριτική – για «πραξικόπημα» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 15:38

Ενώπιον της προανακριτικής επιτροπή της Βουλή καλούνται σήμερα να παρουσιαστούν (στις 17.00) ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, οι εκδότες Ιωάννης Φιλιππάκης (εφημερίδα «Δημοκρατία) , Αλέξανδρος Τάρκας ( εκδότης του μηνιαίου περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία» και αρθρογράφος στην εφημερίδα «Δημοκρατία») και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Ολοι τους καλούνται στην επιτροπή «για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο κατά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ενημέρωσή τους για τη χρήση των παρεχόμενων προς αυτούς δικαιωμάτων σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» – ως ύποπτοι δηλ. για την τέλεση αδικημάτων τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση απο την επιτροπή.

Βάσει του Κώδικα,  τα  εν λόγω πρόσωπα καλούνται να παραστούν είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. είτε δια των συνηγόρων τους ή μαζί με τους συνηγόρους τους.

Αφού λάβουν γνώση των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονται, θα παράσχουν, εφόσον το επιθυμούν, εξηγήσεις, ενώ έχουν και το δικαίωμα να ζητήσουν τη λήψη προθεσμίας για την παροχή εξηγήσεων, προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, να προτείνουν μάρτυρες και να προσκομίσουν αποδεικτικά μέσα προς αντίκρουση της κατηγορίας.

Την κλήση των κ.κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και της κυρίας Γιάννας Παπαδάκου, με την ιδιότητα των υπόπτων, αποφάσισε η  επιτροπή κατόπιν  εισήγησης του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της επιτροπής, Θανάση Πλεύρη.

Η εισήγηση Πλεύρη έγινε βάσει του άρθρου 244 παρ.1 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο «αν η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται ύστερα από μήνυση-έγκληση κατά ορισμένου προσώπου ή αν κατά τη διάρκειά της αποδίδεται σε ορισμένο πρόσωπο η τέλεση αξιόποινης πράξης, το πρόσωπο αυτό καλείται υποχρεωτικώς πριν από πέντε τουλάχιστον ημέρες».

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ζήτησε επίσης (και η εισήγησή του εγκρίθηκε απο την Προανακριτική) να κληθούν οι κ.κ. Φιλιππάκης, Τάρκας και η κ. Παπαδάκου, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 7 παρ.1) που ορίζει ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης κατά Υπουργού καταλαμβάνει υποχρεωτικά και τους συμμέτοχους οι οποίοι εφεξής καλούνται και δικάζονται με τον Υπουργό».

Επιπρόσθετα, κατόπιν εισήγησης του κ. Πλεύρη, η επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τους αντεισαγγελείς Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη να ενημερώσουν εάν έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς που ερευνούν την υπόθεση Novartis ή εάν έχουν παράσχει έγγραφες εξηγήσεις, προκειμένου στη συνέχεια η επιτροπή της Βουλής να αποφασίσει πώς πρέπει να προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη το  Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης κατέθεσαν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, γραπτά υπομνήματα, με τα οποία αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Οι τρεις εισαγγελείς κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που με αφορμή την κλήση των Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου, ως υπόπτων, έκανε λόγο για «ένα ακόμα πραξικόπημα κατά του κράτους δικαίου».

«Το ένα και μοναδικό σκάνδαλο είναι αυτό της Novartis», τονίζουν, σε κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, διαμηνύοντας για την πλειοψηφία  ότι «όσα μέσα και αν χρησιμοποιήσει η ΝΔ, τρομοκρατώντας μάρτυρες και εισαγγελείς για να “θάψει” οριστικά το μεγάλο αυτό σκάνδαλο, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα της το επιτρέψει».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ότι αρνούνται να αποδεχθούν το αίτημα να προσέλθουν ως μάρτυρες στην επιτροπή ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, με μοναδικό  στόχο -όπως υποστηρίζουν- να «θαφτεί» το πραγματικό σκάνδαλο.

«Σήμερα, η πλειοψηφία της προανακριτικής προχωράει σε ένα ακόμη πραξικόπημα, μετατρέποντας μια κοινοβουλευτική επιτροπή σε κομματικό όργανο της ΝΔ. Απόδειξη ότι αρνούνται έως και σήμερα να έρθουν και να καταθέσουν ως μάρτυρες ανώτεροι και ανώτατοι εν ενεργεία δικαστικοί, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν μεταξύ άλλων.

«Η μεθόδευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, με την κλήτευση μη πολιτικών προσώπων για εξέταση ως υπόπτων, είναι ευθέως αντίθετη με τον νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών και την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων», δήλωσε εξάλλου και  ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος όπως έγινε γνωστό,  θα παρίσταται ως συνήγορος υπεράσπισης και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου.

Και μέσα σε όλα, παρέμβαση για την κλήση Παπαδάκου στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή έκανε και η Ενωση Συντακτών.

Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε την έκπληξή του για την κλήση της δημοσιογράφου ως ύποπτης από την Προανακριτική, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...