314
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή | ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Το 90% των κρουσμάτων σε Αττική και Κρήτη, με τη βρετανική μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 18:24
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή
|ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Το 90% των κρουσμάτων σε Αττική και Κρήτη, με τη βρετανική μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 18:24

H παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα οφείλεται στις μεταλλάξεις, είπε την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα, στην Αττική και στην Κρήτη μέχρι και το 90% των περιστατικών είναι με βρετανική μετάλλαξη, είπε η ίδια, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 70%, είπε η καθηγήτρια, κάτι που είχε αποκαλύψει το Protagon (εδώ) πριν από 10 ημέρες.

«Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα πιο έξυπνα στελέχη του ιού. Εκεί που θα γλιτώναμε από μία απροσεξία μας, τώρα μπορούμε να την πατήσουμε χωρίς να το καταλάβουμε. Γι’ αυτό και η σωστή χρήση μάσκας είναι πολύ σημαντική», τόνισε η ίδια.

Αναφορικά με τις νέες μολύνσεις, ο μέσος κυλιόμενος όρος κρουσμάτων της εβδομάδας είναι 1.909 την ημέρα και είναι αρκετά αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης θετικότητας επίσης αυξήθηκε και είναι κοντά στο 4%, που είναι και το όριο συναγερμού.

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16.500 ενεργά κρούσματα και είναι ηλικίας 20-60 ετών.

Στην Αττική καταγράφεται νέα αύξηση σε όλες τις περιοχές, με 8.000 ενεργά κρούσματα.

Το επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει και στη Θεσσαλονίκη, με αύξηση κρουσμάτων 37% σε μία εβδομάδα και έχουμε 2.000 ενεργά κρούσματα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Και οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκαν, με μέσο όρο 330 την ημέρα σε όλη τη χώρα.

Στα νοσοκομεία της Αττικής είχαμε σε μία εβδομάδα 1.600 εισαγωγές. Οι 196 διασωληνώθηκαν και το 87% των ΜΕΘ-Covid είναι πλήρεις.

Σημαντικό είναι ότι ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός.

Η επιδημιολογική επιδείνωση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο ένας είναι ότι ο χειμερινός καιρός μάς έκλεισε μέσα. Το δεύτερο είναι η βρετανική μετάλλαξη.

«Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη και είχαμε μικρότερη αύξηση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης που δεν πήραν μέτρα», τόνισε η καθηγήτρια.

Η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου θα μας επιτρέψει τις επόμενες εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...