257
H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη | Intime

Παπαευαγγέλου: Σύσταση σε εμβολιασμένους για τεστ και άτυπη καραντίνα όταν έχουν επαφή με κρούσμα

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 18:30
H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη
|Intime

Παπαευαγγέλου: Σύσταση σε εμβολιασμένους για τεστ και άτυπη καραντίνα όταν έχουν επαφή με κρούσμα

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 18:30

Νέα δεδομένα φέρνει η μετάλλαξη Ομικρον και στη χώρα μας, καθώς, όπως εξήγησε κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να ελέγχονται, και μάλιστα δύο φορές μέσα σε 10 ημέρες, όταν έχουν στενή επαφή με κρούσμα κορονοϊού.

«Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρεται ότι οι εμβολιασμένοι ή πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα όταν έχουν επαφή με κρούσματα κορονοϊού. Δεν συστήναμε μέχρι σήμερα εργαστηριακό έλεγχο. Σήμερα, όμως, με την κυκλοφορία ενός εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους, όλοι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να μειώσουμε την κινητικότητά μας και να κάνουμε δύο τεστ τις επόμενες δέκα ημέρες, σε περίπτωση επαφής με κρούσματα», είπε η καθηγήτρια.

Αυτό σημαίνει ότι δίχως να αλλάζουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να μπαίνουν σε άτυπη καραντίνα και να υποβάλλονται σε τεστ.

Ωστόσο, υπάρχει νομικό κενό για να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από την εργασία τους.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι, πριν από οποιαδήποτε συνάντηση, να κάνουν τεστ κορονοϊού. «Στις πολυπληθείς συγκεντρώσεις των εορτών, δεν μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι όλοι οι καλεσμένοι έχουν κάνει τεστ. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό ο καθένας να δείξει υπευθυνότητα. Τα μέτρα θα πρέπει να αντικατασταθούν από την υπευθυνότητα όλων μας», τόνισε η καθηγήτρια.

Η πορεία της πανδημίας

Η ίδια ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είχε σταθεροποιητικές τάσεις, όμως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται και πάλι αύξηση.

Σημαντική αύξηση στα κρούσματα εμφανίζεται σε Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο, όπου υπάρχουν ήδη κρούσματα της μετάλλαξης Ομικρον.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...