288
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής | INTIMENEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παπαευαγγέλου: Οι συναντήσεις σε σπίτια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 20:32
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής
|INTIMENEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παπαευαγγέλου: Οι συναντήσεις σε σπίτια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 20:32

Επιδείνωση παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την επίσημη ενημέρωση για την πανδημία, η οποία καθυστέρησε περίπου δύο ώρες από τον προγραμματισμό των 6 μ.μ. την Παρασκευή.

Η ίδια έκανε λόγο για «σημαντική αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των επτά ημερών, από 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, σε 892 την εβδομάδα που μας πέρασε».

Επίσης πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3%.

Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές της χώρας, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ακόμα και μέσα σε περιφερειακές ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες, υπάρχουν δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο».

Αναφερόμενη στους Δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων, τόνισε ότι εμφανίζουν «εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανησυχητική» και προσέθεσε ότι «οι περιοχές αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα την Επιτροπή των Επιδημιολόγων, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πολλή μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Κατά τα άλλα, η εικόνα της επιδημίας είναι παρόμοια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ενδοοικογενειακή διασπορά

Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως την ηλικιακή ομάδα από 25 έως 44 ετών, το οποίο συνεπάγεται, όπως εξήγησε η καθηγήτρια ότι «σήμερα, τώρα που μιλάμε, έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά. Δηλαδή, αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση, είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών».

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε η κυρία Παπαευαγγέλου για την τήρηση των μέτρων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και, βέβαια, και στην τήρηση του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας.

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...