418
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Πέμπτη | ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Τα κρούσματα στα σχολεία οφείλονται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην κοινότητα

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 18:33
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Πέμπτη
|ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Τα κρούσματα στα σχολεία οφείλονται σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην κοινότητα

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 18:33

Χαμηλή παραμένει η ενδοσχολική διασπορά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια ανέφερε ότι τα παιδιά δεν ευθύνονται για τη διασπορά, καθώς όπως έχει φανεί από πρόσφατη ανάλυση δεδομένων που έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, βλέπουμε και σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

«Σήμερα, με τον συστηματικό έλεγχο των παιδιών σχολικής ηλικίας με τα self tests, ένα στα τρία κρούσματα αφορά παιδιά κάτω των 12 ετών. Ωστόσο, ο ρυθμός των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από αυτόν που ήταν τον Αύγουστο», είπε.

Ανασκοπώντας την επίπτωση των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Αττική, όπου το 61,2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δεν παρατηρείται καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερός.

Αντίθετα, σε Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες στα παιδιά κάτω των 12 ετών. «Τα σχολεία, με λίγα λόγια, αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας», τόνισε η καθηγήτρια.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του κορονοϊού και οι ενήλικοι «θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και τα παιδιά, καθώς είναι υπεύθυνοι για την απρόσκοπτη συνέχιση της διά ζώσης εκπαίδευσης».

Περιοχές με υψηλή θετικότητα

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τις χώρες με τα περισσότερα τεστ για διάγνωση του κορονοϊού. Ο αριθμός των τεστ ξεπέρασε κατά μέσο όρο τα 200.000 την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι μειώθηκε πολύ και η θετικότητα, που διαμορφώθηκε κοντά στο 1%.

Υψηλή θετικότητα, όμως, υπάρχει σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Μύκονος, η Σαντορίνη και Ημαθία.

Ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων έπεσε κάτω από τους 2.000 ασθενείς.

Ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωλημένοι μειώθηκε, ωστόσο αυξάνονται οι ηλικίες από 55 έως 64 ετών και μάλιστα οι συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.

Η πληρότητα στις κλινικές Covid στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 66%, ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 90%, και ακόμα βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι στη χώρα μας οι ανεμβολίαστοι άνω των  60 ετών έχουν 20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τους συνομηλίκους τους που έχουν εμβολιαστεί.

«Γι’ αυτό και πρέπει σήμερα να πάρουν απόφαση όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν το εμβόλιο, διότι έρχεται ο χειμώνας», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...