323
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ. | © Intime p.a.

Παπαευαγγέλου: Ευχάριστα νέα, έπεσαν και ο δείκτης θετικότητας και ο δείκτης Rt

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 18:19
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6 μ.μ.
|© Intime p.a.

Παπαευαγγέλου: Ευχάριστα νέα, έπεσαν και ο δείκτης θετικότητας και ο δείκτης Rt

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 18:19

Ευχάριστα νέα μετά από αρκετές εβδομάδες είχε να ανακοινώσει τη Δευτέρα το απόγευμα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στις 6 μ.μ. τη Δευτέρα, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε, όμως τα νοσοκομεία συνεχίζουν να πιέζονται. «Μειώθηκε όμως  ο δείκτης θετικότητας ενώ και ο δείκτης Rt έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας», τόνισε.

Ο δείκτης Rt είναι αυτός που δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα άτομο θετικό στον κορονοϊό και σύμφωνα με τους ειδικούς το θεμιτό είναι να βρίσκεται κάτω από το 1.

Ο δείκτης θετικότητας δείχνει πόσα θετικά κρούσματα βρέθηκαν στο σύνολο των τεστ. Δηλαδή αν έχουν πραγματοποιηθεί 1.000 τεστ και τα 100 είναι θετικά, ο δείκτης αυτός είναι 10%. Το θεμιτό σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, είναι να είναι κάτω από 4%. Στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες ήταν πάνω από 10% στις περισσότερες περιοχές.

«Αυτήν την εβδομάδα μεσοσταθμικά είχαμε 30% μείωση των νέων διαγνώσεων κορονοϊού στην Αθήνα και 20% στη Θεσσαλονίκη», διευκρίνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων έχει πολλές επιπτώσεις, κοινωνικές και οικονομικές, για αυτό «συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια προς τους συμπολίτες μας, που είναι η πλειοψηφία και τηρεί τα μέτρα ευλαβικά, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, και τους ανθρώπους που έχασαν της ζωή τους. Επίσης αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στη διάρκεια του lockdown και ζουν με τον φόβο της ανεργίας», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συζητήσει σύντομα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση μέτρα και προτάσεις για άρση κάποιων μέτρων του lockdown.

«Ομως πρέπει να προσέξουμε, καθώς η επιστροφή στις παλιές μας συμπεριφορές μας θα μας φέρει και πάλι στην ίδια κατάσταση, γι’ αυτό θα πρέπει να μην εκτιθέμεθα και να ζήσουμε με περιορισμούς. Αλλά αυτοί οι περιορισμοί θα είναι λιγότεροι από το lockdown», κατέληξε η ίδια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...