319
H Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή. «Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει» παραδέχτηκε | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παπαευαγγέλου: Δύσκολο να αρθούν τώρα τα μέτρα – 25.000 τα ενεργά κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 18:17
H Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή. «Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει» παραδέχτηκε
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παπαευαγγέλου: Δύσκολο να αρθούν τώρα τα μέτρα – 25.000 τα ενεργά κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 18:17

Είναι δύσκολο να αρθούν τα μέτρα ακόμη και σιγά σιγά, καθώς ακόμη το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας είναι εξαιρετικά υψηλό, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης βρισκόμαστε στη 17 θέση με βάση τα κρούσματα και στη 14 με βάση τους θανάτους.

Και μπορεί να μέτρα να έχουν αρχίσει να αποδίδουν και η επιδημιολογική καμπύλη των νέων κρουσμάτων να μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 25.000 τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή άτομα που μεταδίδουν τη νόσο.

Στην επικράτεια ο μέσος όρος εβδομάδας είναι 2.000 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα την ημέρα, στην Αττική 400 και κάτω από 600 στην Θεσσαλονίκη. «Η μείωση είναι μικρότερη από αυτή που θα θέλαμε», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η ίδια παρατήρησε ότι και μετά την εφαρμογή του lockdown σε κάποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα, κάτι που οφείλεται σε συρροές κρουσμάτων.

Σήμερα, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που έχουν κορονοϊό είναι τα 48 έτη.

«Το δύσκολο είναι ότι αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκαν 3.200 νέα κρούσματα άνω των 65, κάτι που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και τις επόμενες εβδομάδες».

Σήμερα νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς και το 25% είναι στη Θεσσαλονίκη. «Ωστόσο περιμένουμε μείωση την επόμενη εβδομάδα», είπε η καθηγήτρια.

Στην επικράτεια, οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 88% και σύμφωνα με υπολογισμούς, τις επόμενες 15 μέρες 1.600 άνθρωποι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη και ακόμη 250 σε ΜΕΘ!

«Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή και οι ΜΕΘ αποτελούν κλειδί. Μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε άμεση αύξηση κρουσμάτων και κατά συνέπεια αύξηση νοσηλειών και θανάτων. Αν η άρση των μέτρων σημειωθεί αφού έχει μειωθεί αρκετά η διασπορά στην κοινότητα, μόνο τότε θα είναι επιτυχημένη», διευκρίνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...