384
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παπαευαγγέλου: Το μάζεμα της ελιάς ίσως αύξησε τα κρούσματα σε «παρθένες» περιοχές

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2020, 18:19
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση των 6 μ.μ.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παπαευαγγέλου: Το μάζεμα της ελιάς ίσως αύξησε τα κρούσματα σε «παρθένες» περιοχές

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2020, 18:19

Είναι φυσιολογικό να είναι αυξημένα τα νέα κρούσματα και ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς για να αποδώσουν τα επώδυνα μέτρα χρειάζετται χρόνος. Αυτό εξήγησε την Παρασκευή κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια είπε ότι χρειάζεται να προσέχουμε όλοι και να θεωρούμε ότι με όποιον ερχόμαστε σε επαφή, είναι θετικός στον κορονοϊό. Επίσης, είπε ότι η Covid-19 είναι μία νόσος που δεν κάνει τελικά τόσο μεγάλη εξαίρεση σε ηλικίες, καθώς «σημαντικός αριθμός ενηλίκων από 40 έως και 60 ετών νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι η αύξηση σε ΜΕΘ και θανάτους που έχουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται δηλαδή κάποια διαφορά στη συμπεριφορά του κορονοϊού.

Αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, το ευχάριστο είναι, όπως είπε η καθηγήτρια, ότι παρατηρήθηκε «μικρή σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει μία μείωση του ρυθμού αύξησης και φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. Ομως επειδή είναι πολλά τα θετικά κρούσματα, περιμένουμε και νέες νοσηλείες τις επόμενες εβδομάδες».

Πλέον, έχουμε φτάσει στις 350 εισαγωγές σε νοσοκομεία την ημέρα. Καθώς όμως ο μέσος όρος είναι 11 ημέρες νοσηλείας στις ΜΕΘ, τις επόμενες ημέρες περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όσα ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου σχετικά με την αύξηση περιστατικών μολύνσεων σε περιοχές που σχετίζονται με το μάζεμα της ελιάς –μάλιστα στην ανάγκη να μπορέσουν να μεταβούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι πολίτες για να μαζέψουν τις ελιές είχε αναφερθεί την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, εξηγώντας ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με τη συγκομιδή της ελιάς.

Ενδεικτικά η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε τη Φωκίδα με 18 νέα κρούσματα και τη Μεσσηνία με 16 μολύνσεις, δύο περιοχές που δεν είχαν απασχολήσει ως τώρα την επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό.

Πότε αποδίδει το lockdown

Οπως εξήγησε η ίδια, σε 15 με 20 μέρες από την εφαρμογή του lockdown, αρχίζει να μειώνεται ο αριθμός των νεκρών, κάτι που φάνηκε από την επιδημιολογική εικόνα της Ισπανίας.

«Μία με δύο εβδομάδες αργότερα, θα δούμε και τον αριθμό των ασθενών σε ΜΕΘ να μειώνεται», κατέληξε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...