377
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Πέμπτη | ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα στα παιδιά μόλις ανοίξουν τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 18:27
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Πέμπτη
|ΕΡΤ

Παπαευαγγέλου: Δεδομένο ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα στα παιδιά μόλις ανοίξουν τα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2021, 18:27

Στον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οπως ανέφερε, «σήμερα, 18 μήνες αργότερα, η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων έχει αλλάξει. Τα εμβόλια προσφέρουν πλέον προστασία στους ευάλωτους ενήλικες. Αρα η προστασία των συνοικούντων επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό». Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί στα σχολεία να υπάρχουν κρούσματα, αλλά δεν θα κλείνουν με τους ίδιους κανόνες που έκλειναν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η ίδια ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση ο στόχος είναι να διεξαχθεί η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία και γι’ αυτό οι επιστήμονες έχουν ετοιμάσει πρωτόκολλα για να γίνει απρόσκοπτα η διαδικασία.

Παράλληλα, τα self tests έδειξαν κατά το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ότι η έγκαιρη διάγνωση των παιδιών και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολείο συμβάλλει στη μείωση των κρουσμάτων.

«Γι’ αυτό και φέτος θα γίνονται δύο τεστ την εβδομάδα, για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, εκτός αν είχαν στενή επαφή με κρούσμα», συμπλήρωσε.

Η ίδια ανέφερε ότι με τα νέα μέτρα προστασίας θα ελεγχθεί η διασπορά στο σχολικό περιβάλλον. «Γι’ αυτό ζητώ από τους γονείς να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες για τα self tests, ώστε να παρακολουθούμε στενά τα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι τελείως αναμενόμενο να καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες.

Κι αυτό θα συμβεί λόγω της διάγνωσης με τα self tests. «Εφόσον όμως τηρηθούν τα πρωτόκολλα, θα μειωθούν τα κρούσματα μετά τις πρώτες εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Η πορεία της πανδημίας

Σαφή σταθεροποίηση, με μικρή μείωση της τελευταίες ημέρες, καταγράφει η πανδημία στη χώρα μας, τόσο στα νέα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από το υπουργείο Υγείας.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν 2.274 την ημέρα, δηλαδή καταγράφηκε μείωση 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρόλο που ο αριθμός των τεστ παραμένει σταθερός. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο 2,4%.

Τα self tests εξακολουθούν να συνεισφέρουν, αφού το 30% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από αυτά.

Παράλληλα, δεν αποτυπώνεται αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, καθώς η κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κρίνεται ικανοποιητική.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές της χώρας, όπως η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Ευρυτανία, η Ροδόπη και κάποιες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...