Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα πρέπει να πολλαπλασιάσει το μπάτζετ που διαθέτει για τον Παναθηναϊκό... |
Επικαιρότητα

ΠΑΟ: Τι θέλει ο Δημήτρης στον Ερασιτέχνη;

Μια παρεξήγηση επί προσωπικού, με τον Τάκη Μπαλτάκο, και η ιστορική προοπτική του νέου γηπέδου στο Γουδή, ώθησαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να ασχοληθεί (και) με τη «μάνα του πράσινου λόχου». Πόσο θα του κοστίσει; Εάν θέλει να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό, θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη
Sportscaster

Γιατί, άραγε, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποφάσισε να εμπλακεί στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό; Δεν του αρκούσε να πληρώνει για το μπάσκετ; Σε πρώτη ανάγνωση, για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο, το κάνει για να διώξει από την προεδρία τον Δημήτρη Μπαλτάκο, με τον πατέρα του οποίου είναι «στα μαχαίρια».

Οταν ο Τάκης Μπαλτάκος αποχώρησε από την ΚΑΕ (την ομάδα μπάσκετ), τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γιαννακόπουλος τζούνιορ είχε ποστάρει στο Instagram μία φωτογραφία που τους έδειχνε να τα λένε, με το δηλητηριώδες σχόλιο: «Πάντα να κοιτάς γύρω σου για φίδια». Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο, όταν ο υιός Μπαλτάκος εξελέγη πρόεδρος του Ερασιτέχνη -μόλις στα 29 του- ο πατήρ είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την αντιπροεδρία της ΚΑΕ, «ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε διοικητικός συσχετισμός μεταξύ των δύο διοικήσεων», όπως προσπάθησε να μας πείσει η σχετική ανακοίνωση.

Ο πραγματικός λόγος της καθαίρεσης -και η αιτία του καυγά- ήταν πως ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Γιαννακόπουλου στην ΚΑΕ, ο κ. Μπαλτάκος, είχε προετοιμάσει την αναρρίχηση του γιου του στην προεδρία χωρίς να του πει το παραμικρό. Κινήθηκε πίσω από την πλάτη του ανθρώπου με το πιο δημοφιλές επώνυμο στην παναθηναϊκή οικογένεια, ο οποίος -χωρίς καμία θεσμική υποχρέωση- εξακολουθούσε (επί προεδρίας Μιχαλαριά) να ενισχύει οικονομικώς τον σύλλογο. Κάθε μήνα. Αλλοτε με 10.000 ευρώ, άλλοτε με 15.000 – τα ποσά δεν έχουν σημασία. Ο Δ. Γιαννακόπουλος θύμωσε πολύ με αυτό το «κρυφτούλι». Την έχει εύκολη την παρεξήγηση, αλλά σε αυτή την περίπτωση είχε ένα δίκιο.

Οσο παρορμητικός κι αν είναι, θα φρόντισε να υπολογίσει πόσα εκατομμύρια θα του κοστίσει η ενασχόλησή του με τη «μάνα του πράσινου λόχου». Θα ήταν μια πολύ δαπανηρή εκδίκηση. Χρειαζόταν, λοιπόν, έναν πιο σοβαρό λόγο – και το τάιμινγκ της κίνησής του μαρτυρά ποιος ήταν αυτός: η κυβερνητική εξαγγελία για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή. Με τον Ερασιτέχνη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εγχείρημα, δεν άντεχε να δει τον μικρό Μπαλτάκο να υπογράψει αυτή την ιστορική, για το Τριφύλλι, στιγμή. Αν το διαβάσουμε ανάποδα, ο Δ. Γιαννακόπουλος θέλησε να συνδέσει το δικό του όνομα με την πραγματοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών, για κάθε φίλαθλο παναθηναϊκών αισθημάτων. Ετσι, ενώ θα μπορούσε να περιμένει τις επόμενες εκλογές στον Ερασιτέχνη, το καλοκαίρι του 2018, αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία «εδώ και τώρα».

Πέρα από τη φιλοδοξία του, να γίνει επί των ημερών του το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού (και να στεγαστούν όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη), ο Δ. Γιαννακόπουλος πιστεύει ότι οι φιλικές του σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ -που ο Πάνος Καμμένος λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα- θα βοηθήσουν τον σύλλογο να φτάσει στην καλύτερη δυνατή συμφωνία με την Κυβέρνηση. Το ίδιο πιστεύει και ο Γιάννης Αλαφούζος. Αν και, όταν εκδηλώθηκε η κυβερνητική πρωτοβουλία, ΠΑΕ και Ερασιτέχνης είχαν προχωρήσει σε επαφές εν αγνοία του κ. Δ. Γιαννακόπουλου. Το γεγονός αυτό τον είχε κάνει να… εκραγεί: «Εγώ είμαι ο μ@λ@κ@ς της παρέας;». Οι εξηγήσεις που του δόθηκαν, τον ηρέμησαν. Στο μεταξύ, πείστηκε για δυο πράγματα: Πρώτον, ότι οι παναθηναϊκοί θέλουν γήπεδο στο Γουδή – κι όχι στο ΟΑΚΑ (όπως προτιμούσε ο ίδιος). Δεύτερον, ότι το project δεν είναι ένα (ακόμα) δημαγωγικό πυροτέχνημα της Κυβέρνησης, όπως πίστευε όταν δήλωνε: «Πάνε και κάνουν προεκλογικά παιχνίδια με τον κύριο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρόβατα, ο κόσμος του Παναθηναϊκού».

Πόσο θα κοστίσει, στον Δ. Γιαννακόπουλο, η ενασχόλησή του με τον Ερασιτέχνη; Εάν το εννοεί, ότι θέλει να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννησή του, θα πρέπει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Από το 2009, που αποχώρησε ο θείος του, Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο σύλλογος αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Κάποια στιγμή, τα συσσωρευμένα χρέη είχαν αγγίξει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τα αυξημένα έσοδα από την ΠΑΕ, επί πολυμετοχικότητας, το κόστος λειτουργίας του -ιδίως της ανδρικής ομάδας βόλεϊ- ήταν δυσβάσταχτο. Ενδεικτικό της οικονομικής ασφυξίας είναι το ότι, τα χρήματα που άφησε ο Θ. Γιαννακόπουλος, φεύγοντας από τη διοίκηση, για την εξόφληση των παικτών της ομάδας βόλεϊ του 2008-2009, δόθηκαν στους παίκτες της επόμενης περιόδου, που θα έμεναν απλήρωτοι. Σήμερα η διοίκηση καταβάλλει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της για να πληρώνει τους διακανονισμούς. Για την οικονομική ενίσχυση των τμημάτων, περισσεύουν ελάχιστα.

Ιδού πώς περιέγραψε την κατάσταση στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, στις 30 του περασμένου Μαρτίου, ο ιστότοπος onsports.gr, ιδιοκτησίας Δημήτρη Γιαννακόπουλου: «Για τον Τάκη Μπαλτάκο και πιθανότατα τον υιό του, ο αριθμός που έχει σημασία για τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, είναι το 29. Η ηλικία, δηλαδή, του υιού Μπαλτάκου όταν έγινε πρόεδρος του Ερασιτέχνη. Ο νεότερος στη σύγχρονη Ιστορία του συλλόγου, όπως γράφτηκε «πομπωδώς» στην ανακοίνωση, για ένα αξίωμα που έχουν υπηρετήσει Ιερά Τέρατα του Συλλόγου. Για άλλους, πάλι, και κυρίως για τους εκατομμύρια Παναθηναϊκούς, σημασία έχουν κάποιοι άλλοι αριθμοί. Οπως το 0-9 που μετράει ήδη φέτος το Τριφύλλι από τον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό, στα ομαδικά αθλήματα. Ή οι μηδέν τίτλοι, την ώρα που οι αντίπαλοι καλπάζουν σε αθλήματα στα οποία παραδοσιακά κυριαρχούσε το Τριφύλλι. Ή οι δεκάδες απλήρωτοι αθλητές και υπάλληλοι του Ερασιτέχνη. Ή, εν τέλει, τα πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ που είναι το άνοιγμα του συλλόγου, χωρίς ουδείς να κάνει το παραμικρό για να κλείσει η μαύρη τρύπα…».
Τα ενεργά τμήματα του συλλόγου είναι 20: βόλεϊ ανδρών και γυναικών, μπάσκετ γυναικών, πόλο ανδρών και άλλα 16 Ολυμπιακών -κυρίως- αθλημάτων. Σχεδόν όλα φυτοζωούν. Στα πιο δημοφιλή σπορ, ο Παναθηναϊκός βλέπει τον Ολυμπιακό να σαρώνει. Μια ματιά στους προϋπολογισμούς της περασμένης σεζόν εξηγεί το γιατί. Στο βόλεϊ ανδρών, ο Ολυμπιακός διέθεσε 550.000 ευρώ. Ο Παναθηναϊκός, 240.000. Λιγότερα από τα μισά. Στο βόλεϊ γυναικών, το… σκορ ήταν 450.000-240.000. Στο μπάσκετ γυναικών, 330.000-220.000. Στο πόλο ανδρών, 550.000-230.000. Και πάει λέγοντας. Χορηγοί δεν υπάρχουν, ούτε έσοδα από την τηλεόραση – με εξαίρεση το βόλεϊ. Και τα ποσοστά που παίρνουν οι σύλλογοι από τις ΠΑΕ, είναι ανάλογα με την οικονομική τους ευρωστία. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πλούσια, ενώ η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όχι. Για να (ξανα)γίνει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ανταγωνιστικός, ο Δ. Γιαννακόπουλος θα πρέπει να καλύψει το ετήσιο έλλειμμα – όχι μόνον τα χρέη.

Την αγάπη του για τον Παναθηναϊκό, την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, Παύλο, κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Με «τρέλα» και αφοσίωση συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, χρηματοδοτώντας την πιο επιτυχημένη έκδοση του Παναθηναϊκού τα τελευταία 20 χρόνια: την ομάδα μπάσκετ. Η ενασχόλησή του με τον Ερασιτέχνη ήταν στα σχέδιά του από παλιά. Οι τελευταίες εξελίξεις, απλώς, την επίσπευσαν. Πολύ σύντομα, άνθρωποι της εμπιστοσύνης του θα εκλεγούν στον σύλλογο – ο ίδιος μόνο θα χρηματοδοτεί και θα καθοδηγεί. Μια έκτακτη Γενική Συνέλευση μπορεί να προκηρύξει εκλογές οποιαδήποτε στιγμή, για οποιοδήποτε λόγο, και κανείς δεν θα τολμήσει να αντισταθεί στον πιο επώνυμο παναθηναϊκό -και πολύ ισχυρό οικονομικό παράγοντα- που δηλώνει έτοιμος να ζωντανέψει τα ερασιτεχνικά τμήματα των «Πρασίνων».

Ο Δ. Γιαννακόπουλος είναι ευπρόσδεκτος απ’ όλους. Και από τον κ. Αλαφούζο, ο οποίος τον καλωσόρισε ζητώντας να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια κι αυτοί που τον τελευταίο καιρό «τράβηξαν το κάρο» στον Ερασιτέχνη. Η διοίκηση του Δ. Μπαλτάκου, δηλαδή. Θα δείξει. Παντού και πάντα, τον τελευταίο λόγο τον έχει αυτός που πληρώνει.