725
Η νέα διοίκηση της τράπεζας - στη φωτογραφία ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης (στο κέντρο) και ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Πανταλάκης (δεξιά) με τον νομικό σύμβουλο της τράπεζας Μάριο Μπαχά (αριστερά)- ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθούν δάνεια σε εταιρείες ΜΜΕ | INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θοδ. Πανταλάκης: «Η νέα διοίκηση της Attica Bank δεν θα είναι ευχάριστη»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 16:08
Η νέα διοίκηση της τράπεζας - στη φωτογραφία ο πρόεδρος Παναγιώτης Ρουμελιώτης (στο κέντρο) και ο διευθύνων σύμβουλος Θόδωρος Πανταλάκης (δεξιά) με τον νομικό σύμβουλο της τράπεζας Μάριο Μπαχά (αριστερά)- ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθούν δάνεια σε εταιρείες ΜΜΕ
|INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θοδ. Πανταλάκης: «Η νέα διοίκηση της Attica Bank δεν θα είναι ευχάριστη»

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2016, 16:08

Την άρση της απαγόρευσης χορήγησης νέων δανείων από την Attica Bank αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε και το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της της ΤτΕ, «η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Αττικής θέτει τέρμα στο διοικητικό κενό και επιτρέπει στην τράπεζα να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι σημερινές αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Αττικής.

Η ΤτΕ θα συνεργαστεί στενά με τη νέα Διοίκηση της τράπεζας για την περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών και λειτουργιών της.

Η Τράπεζα Αττικής έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σημαντικά υψηλότερο από  το ελάχιστο αποδεκτό όριο και συνθήκες ρευστότητας που υποστηρίζονται κανονικά από το πλαίσιο παροχής ρευστότητας του Ευρωσυστήματος.

Μετά της σημερινές εξελίξεις, η ΤτΕ αίρει άμεσα τους περιορισμούς στη χορήγηση νέων πιστώσεων».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησαν η ΤτΕ με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό περιλαμβάνει στοιχεία-φωτιά. Από 31.12.2014 έως σήμερα και ενώ η καταθετική βάση της τράπεζας κατέρρεε -χάνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ καταθέσεις- η διοίκηση της Attica Bank χορηγούσε δάνεια άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα εμφανίζουν δείκτη καθυστέρησης μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τράπεζας, δηλαδή φτάνουν ή και ξεπερνούν το 60%.

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια του 2015, και ενώ το τραπεζικό σύστημα δοκιμαζόταν από τις ακραίες επιπτώσεις της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, η διοίκηση προχώρησε σε χορηγήσεις δανείων άνω των 250 εκατ. ευρώ – κυρίως προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Επίσης, πρόκειται για μεγάλου ύψους δάνεια, από 10 εκατ. ευρώ μέχρι και 40 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις της Attica το 2015 μειώθηκαν από 3,25 δισ. ευρώ στα 2,14 δισ. ευρώ (-34%) και την ίδια ώρα η τράπεζα αύξησε τις χορηγήσεις δανείων κατά 250 εκατ. (+10%), ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε στα 3,93 δισ. ευρώ από 3,74 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 (+5,1%).

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι καταθέσεις της τράπεζας μειώθηκαν εκ νέου κατά 130 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διοίκηση προχώρησε σε νέες χορηγήσεις πάλι προς επιχειρηματικούς ομίλους ύψους 76 εκατ. ευρώ. Και τα νέα δάνεια εμφανίζουν υψηλό δείκτη καθυστερήσεων, επιδεινώνοντας τη συνολική εικόνα της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2014, τα «κόκκινα» δάνεια της Attica διαμορφώνονταν στο 44,8% του χαρτοφυλακίου και εκτοξεύθηκε στο 56% στο τέλος του 2015! Μάλιστα η εικόνα έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2016! Σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων σχεδόν 4 δισ., τα «κόκκινα» ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ!

Η Γενική Συνέλευση της Attica Bank ενέκρινε το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Πρόεδρος o Παναγιώτης Ρουμελιώτης, διευθύνων σύμβουλος ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ενώ αποχώρησε ο Κωνσταντίνος Μακέδος του ΤΣΜΕΔΕ. Μετά την έγκριση του συμβουλίου, η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε σε άρση των περιορισμών στα νέα δάνεια της Attica Bank.

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης δήλωσε πως «η τράπεζα βρέθηκε στο επίκεντρο των εποπτικών Αρχών της Ευρώπης». Η διοίκηση θα είναι δυσάρεστη, όπως ανέφερε, και θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και εθελουσία έξοδο προσωπικού, διότι από τα ευρήματα του ελέγχου του SSM και της ΤτΕ φαίνεται πως οι αμοιβές είναι υπέρογκες. «Η τράπεζα θα διοικείται από τη διοίκηση και όχι από συμβούλους, όπως τώρα» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρουμελιώτης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση, δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις και θα ασκήσουμε τη διοίκηση της τράπεζας σε πλήρη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές. Αν δεχτώ πιέσεις από οποιονδήποτε μέτοχο, η παραίτησή μου θα είναι στη διάθεση του βασικού μετόχου», σημείωσε εκτιμώντας πως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θα κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα δάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα εξυπηρετούνται, είναι καλυμμένα και «εντός των ορίων», κατά τις δηλώσεις της νέας διοίκησης

Ο ίδιος, έχοντας διαβάσει το πόρισμα της ΤτΕ, εκτίμησε ότι η τράπεζα δεν θα πληγεί. Κατά τις δηλώσεις του, είχε συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί απόλυτα με τις ρυθμιστικές αρχές.

Η νέα διοίκηση της τράπεζας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα δοθούν δάνεια σε εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα δάνεια του Χρήστου Καλογρίτσα εξυπηρετούνται, είναι καλυμμένα και «εντός των ορίων», κατά τις δηλώσεις τους. Η γραμμή πίστωσης όμως στην τράπεζα είναι μεγάλη, στα όρια της εξάντλησης. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η μια εγγυητική που δόθηκε είχε κάλυψη μετρητών από τράπεζα του εξωτερικού και η δεύτερη ήταν προϊόν μιας σύνθετης διαδικασίας χρηματοδότησης.

Τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εγκρίθηκαν είναι οι: Αθανάσιος Τσάβαρης, Ιωάννης Τσακιράκης, Ευστάθιος Αναγνώστου, Δημήτριος Τζανίνης, Χαράλαμπος Μπριλάκης, Ιωάννης Μαρμαγκιόλης, Γεώργιος Βλαχάκης, Αθανάσιος Σταθόπουλος και εκπρόσωπος του Δημοσίου η Στεφανία Γεωργακάκου Κουτσονίκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...