757
Ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Σαμοθράκη: Καμμένος, Ερντογάν και... Μπρεχτ | ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας (εμμέσως) προς Καμμένο: «Δεν κάνω πίσω για τα Σκόπια»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 16:07
Ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Σαμοθράκη: Καμμένος, Ερντογάν και... Μπρεχτ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας (εμμέσως) προς Καμμένο: «Δεν κάνω πίσω για τα Σκόπια»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2019, 16:07

Από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον Πάνο Καμμένο και με αφορμή τα τελευταία «πυρά» του αρχηγού των ΑΝΕΛ μέσω Twitter, τού ξεκαθάρισε  ότι δεν πρόκειται να κάνει για κανέναν λόγο πίσω στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.

«Μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι -και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων- ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο», τόνισε κατά την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας: «θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».

Λίγο μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση με αφορμή τους βρυχηθμούς Καμμένου, στα δημοσιογραφικά γραφεία έφθασε και η πληροφορία ότι συγκαλείται εκτάκτως τη Δευτέρα το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα.

Το μήνυμα για Καμμένο πέρασε λίγο αργότερα και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ομολογώντας ότι οι τελευταίες δηλώσεις του αρχηγού των ΑΝΕΛ δοκιμάζουν τη συνοχή της κυβέρνησης.

Το  μήνυμα του Πρωθυπουργού είχε αποδέκτες και στο εξωτερικό, καθώς όπως υπογράμμισε, «παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας».

Απαντώντας στους λεονταρισμούς Ερντογάν ότι «θα πετάξει τους Ελληνες στη θάλασσα», ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι κραυγές και η επιθετική ρητορική δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά αντιθέτως ένδειξη αδυναμίας  (σ.σ. σε μία επισήμανση ωστόσο που δεν ισχύει μόνο για τους γείτονες αλλά και για τον υπουργό του που είναι αρμόδιος για την άμυνα της χώρας).

Απάντηση με Μπρεχτ

«Ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν, απευθυνόμενος στους πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο. Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου, δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής: ‘Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται‘», ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον τούρκο πρόεδρο.

«Και οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης.

»Εμείς, γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας, όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας», κατέληξε στο μήνυμά του προς ανατολάς ο κ. Τσίπρας.

Σκουρλέτης: «Λάθος να μιλά ο Καμμένος για αποστασία»

Σε δηλώσεις του την Κυριακή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, έδωσε τον τόνο για το τι θα επακολουθήσει, τονίζοντας με νόημα πως οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Καμμένου «προφανώς και δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης».

Λες και μέχρι σήμερα η συνοχή του κυβερνητικού δίπολου ήταν παραδειγματική…

«Από τη μία», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «έχουμε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος συνέβαλε τα μάλα στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, πράγμα το οποίο πρέπει να του αναγνωριστεί και το πιστώνεται και ο ίδιος και συνολικά βέβαια η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.

»Και, από την άλλη, τον κ. Καμμένο, ο οποίος, ενώ εξαρχής της συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης γνώριζε ποια είναι η προγραμματική της δέσμευση και η κατεύθυνσή της, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας να κάνει δηλώσεις οι οποίες προσθέτουν κάποια καινούργια στοιχεία τα οποία προφανώς και δημιουργούν πρόβλημα στην πολιτική συνοχή της κυβέρνησης.

»Κατανοώ τις μεγάλες ενστάσεις, τις σέβομαι, ήταν γνωστές οι απόψεις του κ. Καμμένου. Δεν δέχομαι όμως τους παραλληλισμούς του είδους, ότι εάν τελικά αυτή η συμφωνία ψηφιστεί και από κάποιους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, αυτό ισοδυναμεί με μια νέα αποστασία. Αυτό το θεωρώ εντελώς λάθος.

»Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση, άρα, να αποστατήσουν από τι και για ποιο λόγο; Και δεύτερον, όταν μιλάμε για τέτοια κορυφαία ζητήματα, για εθνικά ζητήματα τα οποία αφορούν το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, τα επόμενα πολλά χρόνια, ε, φαντάζομαι ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα στον καθέναν να αναλαμβάνει τη δική του, ατομική ευθύνη”, είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...