622
Πίσω από κλειστές πόρτες η δραματική ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς. Στη φωτογραφία διακρίνεται η Εύη Καρακώστα | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αν δεν ψηφίσετε την τροπολογία, θα πέσουμε», λέει ο Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 14:53
Πίσω από κλειστές πόρτες η δραματική ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς. Στη φωτογραφία διακρίνεται η Εύη Καρακώστα
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πανικός στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αν δεν ψηφίσετε την τροπολογία, θα πέσουμε», λέει ο Τσακαλώτος

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2017, 14:53

Η τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη διενέργεια πλειστηριασμών και η πρόβλεψη ποινών φυλάκισης για όσους επιμένουν να τους διακόπτουν, επιδείνωσε έτι περαιτέρω το κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιδράσεις είναι τόσο έντονες που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποίησε τους βουλευτές ότι αν καταψηφιστεί η τροπολογία για τις διώξεις, κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση!

Οι φωνές για απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας που όπως εκτιμούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τραυματίζει ανεπανόρθωτα το προφίλ της πρώτης αριστερής κυβέρνησης, δυναμώνουν όσο πλησιάζει η ώρα τη ψήφισής της (απόψε τα μεσάνυχτα).

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έφθασε στο σημείο να μιλά ανοικτά για ποινικοποίηση της λαϊκής κινητοποίησης, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση», τονίζει σε δήλωσή του.

Αν προστεθούν στη δήλωση αυτή οι προηγούμενες τοποθετήσεις του Νίκου Φίλη που υπολογίζει τον αριθμό των πλειστηριασμών μέσα στο 2018 σε πάνω  από 40.000 – πλειστηριασμοί που όπως λέει, «δεν θα αφορούν μόνο βίλες με πισίνες, αλλά και φτωχόκοσμο, ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση»- αλλά και του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, που κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την ξεκάθαρη προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς μισόλογα και περίεργες διατυπώσεις, γίνεται αντιληπτό πόσο έκρυθμη είναι κατάσταση στο εσωτερικό της ΚΟ.

Κατά πληροφορίες, ο αριθμός των κυβερνητικών βουλευτών που δεν βλέπουν με καλό μάτι την τροπολογία για την ποινική δίωξη όσων διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς, ανέρχεται στους επτά. Αγνωστο παραμένει πόσοι εξ αυτών είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν την τροπολογία αν επιμείνει ο Σταύρος Κοντονής στις σχετικές διατάξεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η ρύθμιση θα προκαλέσει «κύμα» συλλήψεων και διώξεων κατά όσων διαμαρτύρονται επειδή χάνουν τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να «μείνει στην ιστορία ότι με νόμο της Αριστεράς φυλακίζονται όσοι μετέχουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις»!

Τα… μαντάτα έφθασαν ήδη προς Μαξίμου μεριά και αμέσως σήμανε συναγερμός. Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την ψήφιση της τροπολογίας (σ.σ. το ΚΚΕ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία), ζητήθηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών να καλέσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις – εξηγήσεις.

Η «επιστράτευση» Τσακαλώτου μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς στοχεύει στην άμβλυνση των αντιδράσεων από την ομάδα των «53» που έχουν ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις τους.

Το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών πάντως ήταν σαφές: Αν δεν περάσει η τροπολογία, υπάρχει κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί όπως υπενθύμισε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της υλοποίησης του προγράμματος συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των πλειστηριασμών.

Αρκετοί βουλευτές πάντως δεν φαίνεται να πείθονται να ψηφίσουν, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επαναλαμβάνει (για όσους δεν κατάλαβαν) : «Αν δεν ψηφίσετε, θα πέσει η κυβέρνηση».

Καθώς σοβάρεψαν ανησυχητικά τα πράγματα, αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, η οποία (όπως προαναφέρθηκε) θα γίνει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Νωρίτερα στη Βουλή ο Σταύρος Κοντονής έσπευσε να επισημάνει ότι η τροπολογία δεν εισάγει νέο αυστηρό πλαίσιο, αλλά επεκτείνει το ήδη αυστηρό και στους χώρους που θα διεξάγονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ζήτησε μάλιστα να μοιραστεί το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα για να συγκρίνουν, όπως είπε, οι βουλευτές τι αλλάζει στη νομοθεσία.

Η επισήμανση αυτή ωστόσο, δεν φάνηκε ικανή να… ηρεμήσει τους αντιδρώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό και ελήφθη η απόφαση για έκτακτη σύγκληση της ΚΟ του κόμματος.

Βορίδης: «Είστε εντάξει; Νιώθετε καλά»

Το ΚΚΕ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θανάση Παφίλη έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε να ενδιαφέρεται για την ψυχολογική τους κατάσταση: «Είστε εντάξει; Νιώθετε καλά; Από το κίνημα, από τους δρόμους και τα δεν πληρώνω φθάσατε στην περαιτέρω ποινικοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας…Το λέω γιατί είναι σημαντικό να νιώθετε καλά», τούς είπε.

«Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη» η αυτεπάγγελτη δίωξη, σχολίασε δηκτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, παραπέποντας στο χιλιοειπωμένο σύνθημα του Πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...