Από τα ελληνικά Πανεπιστήμια, ψηλότερα στη λίστα του Κέντρου Παγκόσμιας Κατάταξης βρίσκεται το Καποδιστριακό, στη 297η θέση | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Εχουμε 7 στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Η καθιερωμένη ετήσια λίστα του Κέντρου Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων φέρνει (και πάλι) στην κορυφή τα βρετανικά και αμερικανικά ιδρύματα. Ανάμεσα σε 1.000 πανεπιστήμια «κομμάτι της πίτας» κερδίζουν και επτά ελληνικά, με το Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο και το Κρήτης σε πολύ καλές θέσεις
Protagon Team

Για μια ακόμη χρονιά, βρετανικά και αμερικανικά είναι τα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Κέντρου Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων (CWUR). Πρώτο των πρώτων το Χάρβαρντ, έπονται το Στάνφορντ και το MIT. Τη λίστα καταρτίζουν 1000 εκπαιδευτικά ιδρύματα: 224 εξ αυτών βρίσκονται στις ΗΠΑ, 90 στην Κίνα και 65 στη Μεγάλη Βρετανία.

Πώς στήνεται η λίστα αξιολόγησης; Οι δείκτες που αξιοποιεί το CWUR αφορούν την ποιότητα της εκπαίδευσης, στοιχεία από την απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τις αναφορές κάθε πανεπιστημίου σε δημοσιεύσεις άλλων τμημάτων – άρα πλαγίως και τη γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας -, καθώς και τον διεθνή χαρακτήρα του κάθε ιδρύματος.

Ανάμεσά τους και 7 ελληνικά πανεπιστήμια. Ψηλότερα στη λίστα το Καποδιστριακό, στη 297η θέση, και ακολουθούν το Αριστοτέλειο (στη θέση 439) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (θέση 513), που βρίσκεται πολύ κοντά με εκείνο των Ιωαννίνων (θέση 555).


Ακολουθούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 644, το Πανεπιστήμιο Πάτρας στη θέση 650 και, τέλος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη θέση 919.

Η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

  1. Χάρβαρντ
  2. Στάνφορντ
  3. MIT
  4. Κέμπριτζ
  5. Οξφόρδη
  6. Κολούμπια
  7. Μπέρκλεϊ
  8. Πανεπιστήμιο του Σικάγο
  9. Πρίνστον
  10. Γέιλ

Με μια σύντομη ματιά στις ιστοσελίδες και τα προγράμματα σπουδών τους, τα περισσότερα πανεπιστήμια των πρώτων θέσεων έχουν αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις και ηγούνται, ή έστω συμμετέχουν, σε ερευνητικές πρωτοβουλίες παγκόσμιου επιπέδου. Σχεδόν σε όλα υπάρχουν και τα… παράπλευρα οφέλη των σπουδαστών: αξιόλογες αθλητικές ομάδες, που συχνά διακρίνονται σε πρωταθλήματα, καθώς και σημαντικές επιδοτήσεις που προωθούν τις – ουκ ολίγες – καινοτομίες που προκύπτουν στα ακαδημαϊκά εργαστήρια.

Διαβάστε εδώ τον πλήρη κατάλογο με τα 1000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, κατά το CWUR, χωρισμένα ανά χώρα.

Κι αν η λίστα είναι ενδεικτική ως αδιάφορη για τους περισσότερους, είναι ένα βασικό εργαλείο για τους μελλοντικούς φοιτητές, ώστε να συλλέξουν πληροφορίες για την ποιότητα των μαθημάτων και να επιλέξουν ανάλογα, όπως και ένα σημαντικό κίνητρο για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να καταβάλλουν προσπάθειες για να… ανέβουν.