485
Φωτογραφία αρχείου από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στη φάση του πρώτου πανδημικού κύματος | Intime

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ακατάλληλη η Πρωτοβάθμια Υγεία για το δεύτερο κύμα

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 16:58
Φωτογραφία αρχείου από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στη φάση του πρώτου πανδημικού κύματος
|Intime

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ακατάλληλη η Πρωτοβάθμια Υγεία για το δεύτερο κύμα

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 16:58

«Ανέτοιμο» χαρακτηρίζουν οι γιατροί το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα, αναφορικά με τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνει ότι «παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εδώ και μήνες, ότι το σύστημα θα προετοιμασθεί κατάλληλα, μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Την ώρα μάλιστα που ο κίνδυνος για πολλαπλασιασμό των περιστατικών Covid-19 αυξάνεται καθημερινά, γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί, δεκάδες Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια παραμένουν χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα περίπου 310 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ελάχιστα διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού, χωρίς να υπολογισθούν τα κρούσματα της επιδημίας ή τα ύποπτα περιστατικά. Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου εφάρμοζε mini lockdown στον Πόρο, το Κέντρο Υγείας Γαλατά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νησί, δεν διέθετε ούτε καν μέσα ατομικής προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Απλήρωτοι

Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ανακοίνωση, χιλιάδες ιδιώτες γιατροί που συνέδραμαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας και τα συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα, έχουν παραγκωνιστεί πλήρως από την Πολιτεία, η οποία ξεχνά τη συμβολή τους στα ύποπτα περιστατικά του κορονοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ακόμα και τηλεφωνικά, στους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, το υπουργείο Υγείας ουδέποτε προχώρησε στην αποζημίωση των υπηρεσιών αυτών, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

«Ολα αυτά την ώρα που οι οικογενειακοί ιατροί βρίσκονται σε άτυπη στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει κλειδώσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δαπανών τους, ενώ ο εργαστηριακός τομέας στενάζει υπό το βάρος των δυσβάσταχτων και άδικων εκπτώσεων rebate και clawback, με περικοπές που αγγίζουν συνολικά το 40% των απαιτήσεων αποζημίωσης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Από την άλλη, και οι 800 νέες συμβάσεις με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα μπορούσαν να συμβάλουν με τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας, έχουν παραπεμφθεί στις… ελληνικές καλένδες, αφού βρίσκονται σε διαρκή αναβολή.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από το υπουργείο Υγείας, έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, πριν η επιδημία της Covid-19 φέρει κι άλλες δραματικές συνέπειες στους συμπολίτες μας, να προχωρήσει στην άμεση οργάνωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και στην υλοποίηση των συλλογικών συμβάσεων των 800 ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πολίτες τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και αναμένεται να υπάρχει συννοσηρότητα με τη γρίπη, θα έχουν ως μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης για ιατρικές υπηρεσίες τα δημόσια νοσοκομεία. Γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνωστισμό και ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ θα αυξήσει κατακόρυφα και τον κίνδυνο για περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...