505
Μαθητές και μαθήτριες σε λύκειο της Αθήνας ετοιμάζονται να μπουν στην αίθουσα για τις Πανελλαδικές, τον περασμένο Ιούνιο | Intimenews

Πανελλαδικές: Πτώση βάσεων από 300 έως 1.000 μόρια

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2019, 11:41
Μαθητές και μαθήτριες σε λύκειο της Αθήνας ετοιμάζονται να μπουν στην αίθουσα για τις Πανελλαδικές, τον περασμένο Ιούνιο
|Intimenews

Πανελλαδικές: Πτώση βάσεων από 300 έως 1.000 μόρια

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2019, 11:41

«Εντυπωσιακή» πτώση αναμένεται στις βάσεις των τριών πρώτων επιστημονικών πεδίων και άνοδος στο τέταρτο πεδίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Μάλιστα, η πτώση των βάσεων στα τρία πεδία αναμένεται να κυμανθεί από 300 έως 1.000 μόρια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», ένας στους τέσσερις υποψήφιους φοιτητές αναμένεται να μπει φέτος στα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας με βαθμολογίες κάτω από τη βάση, ως αποτέλεσμα της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ της χώρας, που παραδοσιακά υποδέχονταν κάθε χρόνο φοιτητές με χαμηλές βαθμολογίες.

Η επίσημη ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται από το υπουργείο την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου, ή το αργότερο την Τετάρτη 28 του μήνα.

Την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα της εξεταστικής διαδικασίας του Ιουνίου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο).

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα έχουν αποσταλεί και στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για να αναρτηθούν στα σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ»:

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν σαφή πτώση, η οποία ωστόσο ως τάση διατρέχει όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Η πτώση των βάσεων πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 300 μόρια στις Νομικές σχολές, ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σχολές Ψυχολογίας, καθώς ανοίγουν από φέτος τις πύλες τους και δύο νέα τμήματα σε Ιωάννινα και Φλώρινα. Εδώ, στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου προσήλθαν 2.800 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Να ληφθεί υπόψη ότι και οι αριστούχοι του πεδίου ήταν εφέτος κατά 400 λιγότεροι στη βαθμολογική περιοχή άνω των 17.500 μορίων σε σχέση με πέρυσι.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών, αναμένεται ότι θα έχουμε μια αξιοσημείωτη πτώση βάσεων σε όλα τα πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς και τα νέα τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας, χημικών μηχανικών, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω πτώσης των βάσεων στις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου. Εδώ είχαμε 1.300 λιγότερους υποψηφίους σε σχέση με την περσινή εξεταστική διαδικασία και θέσεις οριακά περισσότερες από αυτούς.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο, των σχολών Υγείας, αναμένεται να έχουμε πτώση βάσεων και την Ιατρική Σχολή Αθηνών, κάτω των 19.000 μορίων. Καθοριστικό ρόλο για την πτώση των βάσεων στο πεδίο αυτό έπαιξαν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Χημείας. Στο μάθημα αυτό άλλωστε καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποτυχόντων ως αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων θεμάτων που επέλεξε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Στο πεδίο αυτό, 1.200 άτομα διεκδικούν τις 800 θέσεις των Ιατρικών σχολών.

Τέλος, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών και Επιστημών Πληροφορικής, καταγράφεται η αντίθετη εικόνα και αναμένεται άνοδος βάσεων στα περισσότερα τμήματα. Η άνοδος αυτή τοποθετείται κυρίως στις Οικονομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια. Πάντως, και στο πεδίο αυτό θα έχουμε φέτος την εικόνα πολλών τμημάτων με βάσεις εισαγωγής ολίγων χιλιάδων μορίων (και εισακτέους δηλαδή με βαθμολογίες αρκετά κάτω των 10.000 μορίων). Εδώ, οι υποψήφιοι εφέτος είναι 1.450 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μέση επίδοσή τους παρουσίασε άνοδο.