300
| REUTERS/Amir Cohen

Παναγιωτόπουλος: Συζητάμε για ελικόπτερα Black Hawk, παράκτια περιπολικά «Island» – ίσως και UAV MQ-9

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 13:38
|REUTERS/Amir Cohen

Παναγιωτόπουλος: Συζητάμε για ελικόπτερα Black Hawk, παράκτια περιπολικά «Island» – ίσως και UAV MQ-9

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2022, 13:38

Μία πρώτη ματιά όσον αφορά τις επόμενες άμεσες κινήσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στα εξοπλιστικά έδωσε κατά την ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε μία ακόμη επιβεβαίωση του κοινού βηματισμού και της αγαστής συνεργασίας με τους Αμερικανούς για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Οπως έκανε γνωστό ο κ. Παναγιωτόπουλος, η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση, στο πλαίσιο του πλεονάζοντος υλικού των Αμερικανών, ελικοπτέρων Black Hawk (για την αντικατάσταση των UH-1H, γνωστότερων ως Huey) και παράκτιων περιπολικών «Island».

«Εχουμε και άλλα -είπε- που είναι υπό μελέτη και συζήτηση, και εντάσσονται στην ευρύτερη ελληνοαμερικανική συζήτηση για την άμυνα, για τα οποία, τα στρατιωτικά επιτελεία ετοιμάζουν σχετική πρόταση», ενώ αποκάλυψε ότι στα σχέδια είναι και η απόκτηση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) MQ-9 Reaper (ή αλλιώς Predator B / φωτογραφία κάτω).

Σύντομα, ενημέρωσε ο υπουργός, θα γίνει μεταστάθμευση MQ-9 για να εγκατασταθούν με προοπτική μόνιμης εγκατάστασης, ενώ υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να προμηθευτεί και η χώρα μας αυτό τον τύπο.

Οσον αφορά τον διακαή πόθο της Τουρκίας εσχάτως – την αγορά F-16 από τους Αμερικανούς- ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εκτίμησε πως «είναι μακρύς και αβέβαιος ο δρόμος από το αίτημα της Τουρκίας για αγορά και αναβάθμιση αμερικανικών αεροσκαφών F-16, μέχρι την έγκρισή του από την αμερικανική κυβέρνηση».

«Υπάρχει ένα αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 καινούργιων F-16 και αναβάθμιση άλλων 80 F-16. Αλλά από αυτό το αίτημα της Τουρκίας μέχρι την έγκρισή του, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Όταν ξέρουμε μάλιστα -και το δηλώνει και ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ- ότι είναι μακρύς και αβέβαιος ο δρόμος. Να μην προεξοφλούμε λοιπόν ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και να μην παίζουμε για άλλη μία φορά ένα παιχνίδι εντυπώσεων», θέλησε να σημειώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας για τους δύσπιστους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...