453
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Εξετάζουμε ακόμα και το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 10:46
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: Εξετάζουμε ακόμα και το σενάριο της στρατιωτικής εμπλοκής

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2020, 10:46

«Ο,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του από την Κοζάνη, ο υπουργός αντέκρουσε τη δήλωση του τούρκου ομολόγου του που έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, και τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής».

Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «η εντολή στρατιωτικής απάντησης ή εμπλοκής θα είναι του Πρωθυπουργού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος, θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας. Όλα αυτά είναι ανοικτά αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα και η προσπάθειά μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατείνει, ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός».

Επισήμανε επίσης, ότι «ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει επιδειχθεί από πλευράς της Τουρκίας τέτοια προκλητική συμπεριφορά», σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι προκλήσεις από μέρους της «είναι κλιμακούμενες, μεθοδικές και γίνονται βάση συστήματος».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, επισήμανε την αντινομία από πλευράς της γειτονικής χώρας, η οποία, ενώ δεν έχει αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, θα προσφύγει στο δικαστήριο και θα ζητήσει να εκδικαστεί θέμα που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Αλλά με βάση πιο δίκαιο θα ζητήσει να κριθεί το αίτημά της», αναρωτήθηκε, για να καταλήξει ότι «έχουμε μέλλον σε ό,τι αφορά την προσφυγή στην Χάγη» και ότι τα περισσότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην προκειμένη περίπτωση είναι από τουρκικής πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Λιβύης απέκλεισε την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να εμπλακεί στο πεδίο αντιπαράθεσης της Λιβύης σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό κομμάτι, έχει όμως υποστηρίξει πολιτικά τον Χαφτάρ και αυτό προκύπτει από την επίσκεψή του στην Αθήνα».

Υπογράμμισε ακόμα, ότι η υπόθεση, όπως εξελίσσεται «μετά το εξωφρενικό σύμφωνο συνεργασίας Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Ελλάδας και ότι αυτό αρχίζει να το καταλαβαίνει και η διεθνής κοινότητα».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η Τουρκία κάνει την δουλειά της και εμείς ως Ελλάδα θα κάνουμε την δική μας δουλειά, θα υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα».

Ανακοίνωσε επίσης, ότι το επόμενο διάστημα «θα καταλήξουμε στην νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα που θα προκύψει από την πολιτική εθνική άμυνας που είναι υπό αναθεώρηση για πρώτη φορά από το 2011».

Ο προσανατολισμός που υπάρχει θα περιλαμβάνει ευέλικτο σχήμα με μαχητική ικανότητα και ευελιξία και περισσότερους επαγγελματίες οπλίτες. Προανήγγειλε ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει προκήρυξη για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών οπλιτών στις ειδικές δυνάμεις και ορισμένες τεχνικές ειδικότητες στο ναυτικό και την πολεμική αεροπορία.