Επικαιρότητα

Παναγιωτόπουλος για τα Rafale: «Ο καιρός δεν είναι για αναβολές»

Στους λόγους για τους οποίους η σύμβαση πρέπει να περάσει από τη Βουλή με επείγουσες διαδικασίες αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας, ενώ η αντιπολίτευση εστίασε στη διαδικασία
Protagon Team

Η επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε την Τρίτη κατά πλειοψηφία να διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εισηγούμενος την διαδικασία του «επείγοντος», ανέφερε πως κατανοεί τις ενστάσεις ορισμένων κομμάτων για τη διαδικασία, προσθέτοντας πως και ο ίδιος θα ήθελε να υπήρχε περισσότερος χρόνος για την συζήτηση του νομοσχεδίου. Πρόσθεσε ωστόσο, πως «νομίζω ότι είναι από όλους κατανοητοί οι εθνικοί λόγοι που επιβάλλουν να έχουμε μια τέτοια ταχύτητα για θέματα που αφορούν την αποτρεπτική μας δύναμη».

Ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα σε τέσσερις μήνες, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καταφέραμε και έχουμε έτοιμες στην τελική τους διαμόρφωση αυτές τις περίπλοκες συμβάσεις. Θεωρώ είπε, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο αυτό με την διαδικασία του επείγοντος, και όχι με την διαδικασία του «κατεπείγοντος», παρέχοντας μια ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια για να συζητηθούν ακόμα πιο διεξοδικά ορισμένα θέματα .

Με την θέση του υπουργού, συμφώνησε και ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, λέγοντας πως μέχρι την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην ολομέλεια για ψήφιση, θα υπάρξουν σίγουρα στην επιτροπή και άλλες δύο συνεδριάσεις, που θα μας δώσουν την δυνατότητα να αναλύσουμε πλήρως την προμήθεια των 18 Rafale και των όπλων τους και να αναδειχθεί η ταχύτητα που πρέπει να κινηθούμε σε σχέση και με τις εξελίξεις την περιοχή.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Δρίτσας, έκρινε ως «μη πειστικές» τις εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος που να αιτιολογεί αυτή την διαδικασία, εκτός και αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, που ο υπουργός μπορεί να μας τον εξηγήσει, έστω και κεκλεισμένων των θυρών».

Πρόσθεσε πως όσο κι εάν είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν μπορεί να λέμε πως δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε μια εβδομάδα, όταν πρόκειται για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο υπουργός απάντησε ότι «εδώ οι καιροί δεν είναι για αναβολές, αλλά για επισπεύσεις». Επισήμανε δε ότι «θα μπορούσαμε να φέρναμε ένα νόμο με δύο άρθρα και να έχουμε 4.000 σελίδες παραρτήματα, αλλά εμείς επιλέγουμε μια διαφορετική οδό: να φέρουμε ένα νόμο που περιέχει σε κάθε άρθρο τις εγκριτικές συμβάσεις, τουλάχιστον στο μη απόρρητο μέρος τους, προκειμένου να υπάρχει και το στοιχείο της διαφάνεια».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, είπε ότι για τα κοινοβουλευτικά διαδικαστικά θέματα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο, «για αυτό βάλτε ‘κατά πλειοψηφία’ για να μην χάνεται χρόνος από την συζήτηση των πολιτικών ζητημάτων που αφορούν την ουσία των συμβάσεων».

Επιφυλάξεις για την ταχύτητα της διαδικασίας, αλλά και για τον χρόνο κατά τον οποίο ήλθε, εξέφρασαν ο αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, της Ελληνικής Λύσης, Γιώργος Μυλωνάκης και η αγορήτρια του ΜεΡΑ25  Σοφία Σακοράφα.

Επ’ αυτών, ο υπουργός επέμεινε να οριστεί μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής, τμήμα της τουλάχιστον να είναι κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να αναλυθούν στους βουλευτές και στα κόμματα απόρρητα θέματα επί των συμβάσεων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γκιουλέκας, πρότεινε αυτή η συνεδρίαση να γίνει κατά την έναρξη της τρίτης συνεδρίασης, αύριο το απόγευμα, αλλά εξήγησε ότι σε αυτό το τμήμα της κλειστής συνεδρίασης δεν θα μπορεί να συμμετέχουν βουλευτές με τηλεδιάσκεψη, καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το απόρρητο της συνεδρίασης. Στον αποκλεισμό αυτό αντέδρασε έντονα ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, Αθανάσιος Δαβάκης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να λέμε ότι οι βουλευτές θα ενημερωθούν από συναδέλφους τους για όσα θα ειπωθούν σε αυτή την κλειστή συνεδρίαση.

Τελικά αποφασίστηκε η δεύτερη συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρωί της Τετάρτης, όπου όσοι βουλευτές θέλουν θα μπορούν να μετάσχουν για να ενημερωθούν και να τους αναλυθούν όλα τα τεχνικά και απόρρητα θέματα των συμβάσεων και στις 4 το απόγευμα να πραγματοποιηθεί στην Βουλή, η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής.