Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR
Επικαιρότητα

Παναγιωτόπουλος: Απέναντι στους Τούρκους θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Οι προκλήσεις του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα μείνουν αναπάντητες: «Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας θα τα υπερασπιστούμε στον απόλυτο βαθμό» είπε ο υπουργός Αμυνας
Protagon Team

Πάντα τα πράγματα ακολουθούν κανόνες λογικής αλληλουχίας. Καθώς οι πάγιες και αδιάλειπτες προκλήσεις της Τουρκίας κλιμακώνονται, αναλόγως θα κλιμακωθεί και η ελληνική απάντηση.

Σε ποιον βαθμό; Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ότι η στρατιωτική δράση δεν είναι επιθυμητή μεν («δεν θέλουμε να φτάσουμε έως εκεί»), ωστόσο «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας – και μάλιστα «στον απόλυτο βαθμό».

Η υπουργική δήλωση απαντά στις τελευταίες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα προχωρήσουν από κοινού σε έρευνες για πετρέλαιο και ακολούθως σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «ασφαλώς η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική».

Ο ίδιος θεωρεί ότι «ο μόνος τρόπος» για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τέτοιες στάσεις «είναι αφ’ ενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά όπλα της και, από την άλλη μεριά, να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η «στρατιωτική λύση» αναφέρθηκε ως όρος στην ερώτηση του συντάκτη, με αφορμή τη σχετική δήλωση του Αλεξάνδρου Διακόπουλου, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή.

»Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω…»