505
Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν θέσει εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση τους συλληφθέντες | φωτ. αρχείου

Παλιοί γνώριμοι της Αντιτρομοκρατικής οι ληστές της χρηματαποστολής στο ΑΧΕΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 15:52
Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν θέσει εδώ και καιρό υπό παρακολούθηση τους συλληφθέντες
|φωτ. αρχείου

Παλιοί γνώριμοι της Αντιτρομοκρατικής οι ληστές της χρηματαποστολής στο ΑΧΕΠΑ

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 15:52

Γνωριμοι στην Αντιτρομοκρατική, και με «πλούσιο» παρελθόν, ήταν οι πρωταγωνιστές της ληστείας  που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Οι δύο δράστες συνελήφθησαν σχεδόν αμέσως μετά τη ληστεία, ενώ όπως έγινε γνωστό, μαζί τους συνελήφθη και μια 39χρονη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, πρόκειται για τους αντιεξουσιαστές Κώστα Σακκά και Γιάννη Δημητράκη που είχαν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές. Αμφότεροι βρίσκονταν σε διακριτική παρακολούθηση από την Αντιτρομοκρατική, πριν καν φθάσουν στη Θεσσαλονίκη για τη ληστεία (έφθασαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο από την Αθήνα).

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ήταν εξαιρετικά φειδωλές ως προς την επιβεβαίωση της ταυτότητας των συλληφθέντων

Ο 41 ετών σήμερα Γιάννης Δημητράκης είχε καταδικαστεί για την ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006, ως μέλος της λεγόμενης συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα». Τότε ο Δημητράκης είχε ανταλλάξει πυρά με αστυνομικούς στην οδό Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών τραυματίστηκε, συνελήφθη και τελικά καταδικάστηκε για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, καθώς  και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Είχε πρωταγωνιστήσει επίσης στη μεγάλη εξέγερση των κρατουμένων στις φυλακές Μαλανδρίνου, την άνοιξη του 2006, όταν κατήγγειλε ότι τον ξυλοκόπησαν ανηλεώς σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Το 2009, παραμονές της μεταγωγής του στον Κορυδαλλό από τις φυλακές Αλικαρνασσού, δέχτηκε επίθεση από τον συγκρατούμενό του και θεωρούμενο υπαρχηγό της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη «Περίανδρο» Ανδρουτσόπουλο.

Ο 35χρονος αναρχικός Κώστας Σακκάς, είχε συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική τον Δεκέμβριο του 2010, στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, ενώ έβγαινε  μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια, από ενοικιαζόμενη αποθήκη στην οποία  βρέθηκε οπλισμός.

Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και προφυλακίστηκε.

Δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση του ορίου προφυλάκισης (του λεγόμενου 18μηνου), ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη σε βάρος τους, με αποτέλεσμα να παραταθεί η προφυλάκισή του κατά 12 μήνες.

Ακολούθως και ενώ οι δίκες εναντίον του σε εκκρεμότητα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση  της προφυλάκισής του για ακόμα έξι μήνες, απόφαση που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών (ανάμεσά τους πολλές και από εκπρόσωπους του πολιτικού κόσμου).

Τελικά ο Σακκάς αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Ιούλιο του 2013.

Το 2015 καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 16 ετών και στις 5 Αυγούστου 2016 συνελήθη στη Σπάρτη ύστερα από καταδίωξη.

Στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 10 χρόνια (για διακεκριμένη οπλοκατοχή) , ενώ αθωώθηκε από κάθε κατηγορία για  ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (βλ. «Πυρήνες της Φωτιάς»).

Κάνοντας χρήση και των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, ο Σακκάς αποφυλακίστηκε το 2018.

Πλέον οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δύο συλληφθέντες  να σχεδίαζαν σειρά ληστειών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη δράση νέας ένοπλης οργάνωσης.

Η ληστεία στο ΑΧΕΠΑ και η σύλληψη

Ολα άρχισαν περίπου στις 12.00, όταν δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους ακινητοποίησαν υπαλλήλους της εταιρείας security που μετέφεραν χρήματα για τον  εφοδιασμό του ΑΤΜ στο νοσοκομείο.

Υπό την απειλή των όπλων, οι δράστες άρπαξαν το ένα από τα δύο βαλιτσάκια που κουβαλούσαν οι υπάλληλοι και κινούμενοι εντός του νοσοκομείου έφτασαν στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου και επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε ΙΧ προκειμένου να τραπούν σε φυγή.

Εκεί όμως τους είχαν στήσει καρτέρι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής που τους συνέλαβαν αμέσως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...