264
Πυκνοί καπνοί στον ουρανό της Τρίπολης υποδηλώνουν την ένταση των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζει η Δύση και των αντιπάλων τους | REUTERS/Hani Amara

Πάλι χάος στη Λιβύη: Νέες ένοπλες συγκρούσεις στην Τρίπολη

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 21:34
Πυκνοί καπνοί στον ουρανό της Τρίπολης υποδηλώνουν την ένταση των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζει η Δύση και των αντιπάλων τους
|REUTERS/Hani Amara

Πάλι χάος στη Λιβύη: Νέες ένοπλες συγκρούσεις στην Τρίπολη

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 21:34

Ενοπλες συγκρούσεις μαίνονται σε αρκετές περιοχές της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, όπως και στο αεροδρόμιο που παραμένει κλειστό από το 2014, εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων ομάδων.

Επτά χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Καντάφι, το 2011, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει έκρυθμη, με δύο κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία, την GNA στην Τρίπολη, και μια παράλληλη αρχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που στηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σχετικά με αυτές τις εξελίξεις της Τετάρτης δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (την GNA) του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και επισήμως διοικεί τη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει ούτε καν τον πλήρη έλεγχο της πρωτεύουσας.

Μέσα στο χάος, εκατοντάδες μετανάστες έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς τροφή και νερό σε κέντρα κράτησης που τελούν υπό τον έλεγχο της αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη, αφού οι φύλακες τράπηκαν σε φυγή μετά από συγκρούσεις

Περίπου 400 άνθρωποι έχουν εγκαταλειφθεί στο κέντρο κράτησης Αϊν Ζαρά στη νότια Τρίπολη, που αποτελεί μέρος ενός δικτύου κρατικών εγκαταστάσεων όπου η Λιβύη κρατεί μετανάστες που αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις της ακτοφυλακής, κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ιταλία μέσω σκαφών με τη βοήθεια παράνομων διακινητών.

«Υπάρχουν περίπου 400 άνθρωποι κλειδωμένοι στο κέντρο κράτησης Αϊν Ζαρά, εκ των οποίων 200 άνδρες, 200 γυναίκες και 20 παιδιά κάτω των πέντε ετών, χωρίς τροφή και νερό», δήλωσε ένας εργαζόμενος. «Οι φύλακες του κέντρου τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στην πόλη».

Μια πηγή από διεθνή οργανισμό είπε ότι περίπου 1.500 μετανάστες είχαν αρχικά παγιδευτεί σε τρία κέντρα κράτησης. Κάποιοι δραπέτευσαν, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν σε άλλα κέντρα σε ασφαλέστερες περιοχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...