295
Διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια του κτιρίου | REUTERS/Fayaz Aziz

Πακιστάν: Τουλάχιστον 83 οι νεκροί από την έκρηξη στο τέμενος

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 08:55
Διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια του κτιρίου
|REUTERS/Fayaz Aziz

Πακιστάν: Τουλάχιστον 83 οι νεκροί από την έκρηξη στο τέμενος

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2023, 08:55

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης βομβιστή-καμικάζι με στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας στην Πεσαβάρ έφτασε τους 83 νεκρούς, αλλά υπάρχουν και άλλοι τραυματίες, από τους 221, που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η έκρηξη έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας σε γεμάτο πιστούς ισλαμικό τέμενος μέσα στο αρχηγείο της αστυνομίας, σε αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή της πόλης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. από το Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 10 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον Μουχάμαντ Ασιμ Χαν, εκπρόσωπο του νοσοκομείου Lady Reading της Πεσάβαρ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ανασύρθηκαν άλλα 10 πτώματα από τα συντρίμμια του χώρου λατρείας, όπου η οροφή και τοίχος κατέρρευσαν εξαιτίας της έκρηξης.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα θύματα «ήταν αστυνομικοί», επιβεβαίωσε ο Χαν.

Η επίθεση, την ώρα της μεσημβρινής προσευχής, είναι από τις πιο πολύνεκρες των τελευταίων ετών στο Πακιστάν.

Διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί πώς παραβιάστηκαν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας του χώρου, όπου έχουν την έδρα τους στην περιοχή πράκτορες διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών.

Η πρωτεύουσα και η υπόλοιπη χώρα, ειδικά τομείς στα σύνορα με το Αφγανιστάν, τέθηκαν σε κατάσταση ακόμη υψηλότερης επαγρύπνησης.

Διασώστες στο εσωτερικό του κτιρίου, μέρος του οποίου κατέρρευσε από την έκρηξη – REUTERS/Fayaz Aziz

Η χθεσινή ενέργεια ήταν «επίθεση εναντίον του Πακιστάν», είπε ο πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια σε αυτό το στάδιο.

Το Πακιστάν είναι αντιμέτωπο, εδώ και μήνες, με ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας, ειδικά αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Επειτα από λίγα χρόνια σχετικής ηρεμίας, οι επιθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη και πάλι· αποδίδονται βασικά στο Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΚΤΠ), στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), καθώς και σε αυτονομιστικές οργανώσεις των Βελούχων, μειονότητας που ζει κυρίως στην επαρχία Μπαλουτσιστάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...