502
Ινδές μαζεύουν μπασμάτι σε μια φυτεία του Ουτάρ Πραντές | Reuters

Πακιστάν και Ινδία βρήκαν άλλη μια αφορμή για καβγά: το ρύζι μπασμάτι

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 21:08
Ινδές μαζεύουν μπασμάτι σε μια φυτεία του Ουτάρ Πραντές
|Reuters

Πακιστάν και Ινδία βρήκαν άλλη μια αφορμή για καβγά: το ρύζι μπασμάτι

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 21:08

Ένα νέο αρωματικό, πλην εκρηκτικό συστατικό έχει προστεθεί στην… κατσαρόλα της ταραγμένης σχέσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν: το ρύζι μπασμάτι.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δεσμευτεί να «αντιταχθεί σθεναρά» στην αίτηση της Ινδίας να αναγνωριστεί με ονομασία γεωγραφικής προέλευσης από την ΕΕ το αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ινδικής χερσονήσου.

Από το 2006, η ΕΕ έχει επιβάλει μηδενικούς δασμούς στο ρύζι που εισάγεται στην Ευρώπη και έχει επικυρωθεί από τις Αρχές του Πακιστάν ή της Ινδίας ως «γνήσιο μπασμάτι».

Περίπου τα δύο τρίτα των εισαγωγών μπασμάτι στην ΕΕ προέρχονται από την Ινδία και τα υπόλοιπα από το Πακιστάν.

Η αίτηση της ινδικής κυβέρνησης για την ονομασία γεωγραφικής προέλευσης (GI-geographical indication) για το μπασμάτι «προκάλεσε ανησυχία στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης στο Πακιστάν», αναφέρει ο Guardian.

«Το μπασμάτι καλλιεργείται και παράγεται σε όλες τις περιοχές των ινδικών πολιτειών Πουντζάμπ, Χαριάνα, Δελχί, Χιματσάλ Πραντές και Ουτάρακχαντ, καθώς και σε συγκεκριμένες περιοχές του δυτικού Ουτάρ Πραντές, του Τζαμού και του Κασμίρ», αναφέρει η ινδική αίτηση.

Η ονομασία γεωγραφικής προέλευσης χρησιμοποιείται για να επισημάνει στους καταναλωτές ένα προϊόν ως «ποιότητας, φήμης ή χαρακτηριστικών  που σχετίζονται με τον τόπο καταγωγής του», όπως το προσούτο Πάρμας, η σαμπάνια και το τυρί stilton, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους κατά τόπους παραγωγούς από τις αντίστοιχες περιοχές να χρεώνουν υψηλότερες τιμές.

Η τιμή του τσαγιού Νταρτζιλίνγκ αυξήθηκε κατακόρυφα μετά το 2011 όταν η πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να φέρει το όνομα αυτό στα φακελάκια τσαγιού της.

Η χορήγηση ονομασίας γεωγραφικής προέλευσης αποκλειστικά στο ινδικό ρύζι μπασμάτι θα αποτελούσε λοιπόν ένα σφοδρό οικονομικό χτύπημα στους πακιστανούς εξαγωγείς, οι οποίοι θα πληρώνονταν λιγότερο από τους Ινδούς συναδέλφους τους.

Κάπως έτσι, ο Αμπντούλ Ραζάκ Νταγούντ, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Iμράν Καν, δήλωσε ότι η χώρα αίτηση θα «αντιταχθεί έντονα» στην ινδική αίτηση, κάνοντας επίσημη ένσταση στην ΕΕ.

Οι εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι του Πακιστάν στην ΕΕ έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, από 120.000 μετρικούς τόνους το 2017 σε 300.000 μετρικούς τόνους το 2019, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντίστροφα, οι εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι της Ινδίας συρρικνώθηκαν λόγω της αποτυχίας των παραγωγών της να τηρούν όλο και πιο αυστηρά πρότυπα της ΕΕ για τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Το μπασμάτι είναι μια ποικιλία μακρύκοκκου ρυζιού που καλλιεργείται κυρίως στο Πακιστάν και στην Ινδία, απ’ όπου και πήρε το όνομά του.

Μπασμάτι σημαίνει «ευωδιαστός», καθώς το ρύζι απελευθερώνει μοναδικά αρώματα όταν μαγειρεύεται.

Το ρύζι μπασμάτι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ θεωρείται και πιο υγιεινό από άλλα είδη ρυζιού, λόγω της ιδιαίτερης σύστασης των κόκκων του αμύλου του.

Συγκεκριμένα, το μπασμάτι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη και υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλοπηκτίνη.

Αυτός ο συνδυασμός των δύο τύπων αμύλου εξασφαλίζει στο μπασμάτι χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το κοινό λευκό, επομένως δεν προκαλεί την πολύ απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος.

Επίσης, σε αντίθεση με την αμυλόζη, η αμυλοπηκτίνη δεν διασπάται από τα πεπτικά ένζυμα του λεπτού εντέρου κι έτσι φτάνει ακέραιη στα βακτήρια του εντέρου ώστε να λειτουργήσει ως προβιοτικό, ενισχύοντας την υγεία και διευκολύνοντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...