659
Πρώτη ημέρα σχολείου, σε παιδικό σταθμό, το 2014 | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Εκτός παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών πάνω από 35.000 παιδιά το 2017

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 11:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/2017 14:15
Πρώτη ημέρα σχολείου, σε παιδικό σταθμό, το 2014
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Εκτός παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών πάνω από 35.000 παιδιά το 2017

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 11:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/2017 14:15

«Σχεδιάζουμε και δημιουργούμε δεκάδες, εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς. Κανένα νέο ζευγάρι δεν θα χρειάζεται να πληρώνει παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά άνω των 3 ετών». Ομορφα λόγια από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μόλις πριν από τρεις μήνες, τον Απρίλιο, από το βήμα του συνεδρίου Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση επέμεινε ότι κανένα παιδί δεν θα βρεθεί εκτός προσχολικής αγωγής.

Και τώρα, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, έρχεται η απότομη προσγείωση: πάνω από 35.000 παιδιά, ηλικιών μεταξύ δύο μηνών και τεσσάρων ετών, θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ο αριθμός μπορεί και να ξεπεράσει τις 40.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη.

Να λάβει τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει  θέσεις παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά όλων των οικογενειών που έχουν ανάγκη κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, υπενθυμίζοντας ότι «τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Τσίπρας, εξήγγειλε δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς ‘για όλα τα παιδιά άνω των τριών ετών’».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «η Νέα Δημοκρατία, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, ζητούσε να διατεθεί μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 για τις αναγκαίες θέσεις, ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικίας να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών».

Δεκάδες χιλιάδες μητέρες και πατέρες μπήκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) -με κάποια δυσκολία γιατί η ιστοσελίδα είχε υπερφορτωθεί για ένα διάστημα από τη ζήτηση- και συνειδητοποίησαν ότι δεν δικαιούνται το ειδικό κουπόνι (voucher) με το οποίο εξοφλείται η συνεισφορά του γονέα στον δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό που θα βρει θέση, επειδή δεν έχουν το κατάλληλο (χαμηλό) οικογενειακό εισόδημα.

Οπως ανέφερε σε ρεπορτάζ ο Ελεύθερος Τύπος, οι δικαιούμενοι του κουπονιού είναι 92.231 έναντι 84.800 που ήταν την περασμένη χρονιά. Αλλά μαζί με τις θέσεις αυξήθηκαν και οι έγκυρες υποψηφιότητες. Ανήλθαν σε 132.982, ενώ το 2016 ανέρχονταν σε 121.569.

Με άλλα λόγια, φέτος κρίθηκαν έγκυρες οι αιτήσεις για 132.982 παιδιά, αλλά εξ αυτών μπορούν να εγγραφούν μόνο τα 92.231 παιδιά. Επομένως, εκτός προσχολικής αγωγής μένουν 40.751 βρέφη και νήπια. Σύμφωνα, όμως, με την ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των ωφελουμένων μπορεί τελικά να αυξηθεί τον Σεπτέμβριο, μέσω της ανακατανομής των κουπονιών που δεν θα χρησιμοποιηθούν, ώστε να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών. Αυτό συνέβη και το φθινόπωρο του 2016 και είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να αρχίσουν τη φοίτησή τους τον Οκτώβριο αντί για την 1η Σεπτεμβρίου. «Ετσι πιστεύουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς», ανέφερε η ΕΕΤΑΑ.

«Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και για να αντιμετωπιστεί αυτό, χρειάζεται χρόνος», είπε στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των παιδιών που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών θα κυμανθεί μεταξύ 37.000-38.000, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τα 30.000 παιδιά που δεν κατάφεραν να εγγραφούν την περασμένη χρονιά.

Επιπλέον είναι πολύ πιθανό να έχουν γίνει λάθη στην κατανομή θέσεων, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η ζήτηση είναι πολύ μικρότερη από τις θέσεις των δικαιούχων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Λήμνου που οι θέσεις είναι 100, ενώ υπάρχει ανάγκη για μόλις 50 θέσεις.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν 130.000 παιδιά, τα οποία δε θα μπουν όλα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι ευθέως ανάλογο με το ότι δεν έχουμε θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα έπρεπε όλα τα μέσα ενημέρωσης αντί να λένε αυτά που λένε εναντίον της κυβέρνησης, να συζητήσουν και να ξαναβάλουν το θέμα του ανοίγματος βρεφονηπιακών σταθμών από τους δήμους ή και από τους ιδιώτες», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm».

Η κυρία Φωτίου επισήμανε ότι προκειμένου να καλυφθεί η κάθε χρόνο αυξανόμενη ζήτηση εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και παιδιά από φτωχές οικογένειες και οικογένειες ανέργων. «Εφέτος συγκεκριμένα 131 εκατ. θα βάλει η κυβέρνηση και μόνο 73 εκατ. θα μπουν από το ΕΣΠΑ, ενώ και πέρυσι βάλαμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την κυβέρνηση», εξήγησε η ίδια, διαβεβαιώνοντας ότι φέτος «όσα παιδιά είναι από φτωχές οικογένειες ή από οικογένειες ανέργων ή με ΑμεΑ θα μπουν καθ’ υπέρβαση, όσο και αν χρειαστεί θα πληρώσουμε όλα τα χρήματα καθ’ υπέρβαση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...