683
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στο μέσον, και η νέα γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, δεύτερη από αριστερά, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή | Twitter

Πάιατ: Στρατηγικά σημαντική στιγμή για την παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 16:04
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στο μέσον, και η νέα γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι, δεύτερη από αριστερά, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή
|Twitter

Πάιατ: Στρατηγικά σημαντική στιγμή για την παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2020, 16:04

Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θράκη, βρίσκονται σε μια στρατηγικά σημαντική στιγμή, σημείωσε ο αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, που κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, συνοδευόμενος από τη νέα γενική πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

«Μου θύμισε ο φίλος μου ο κ. Τζιτζικώστας ότι τέσσερα χρόνια πριν όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μια από τις ερωτήσεις που μου έκανε ήταν ”πού είναι οι ΗΠΑ και γιατί απουσιάζουν από την περιοχή;” Είμαι υπερήφανος, που σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη λύσαμε αυτό το ζήτημα της αμερικανικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Βλέπετε πλέον μια ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αμερικανικών επενδύσεων πλέον, μέσω του οποίου σημαντικές αμερικανικές εταιρίες ανοίγουν παράθυρο σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων. Είναι μια στρατηγικά σημαντική περίοδος στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη και αναγνωρίζουμε όλες τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε συνεργάτη και σύμμαχό μας τον κ. Τζιτζικώστα, όχι μόνο με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Πιστεύω ότι η κυρία Λι έρχεται σε μια περίοδο μοναδικών ευκαιριών στη Θεσσαλονίκη και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα αποδείξει με το έργο της την αξία της», δήλωσε ο κ. Πάιατ με αφορμή την ανάληψη των καθηκότων της νέας προξένου των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε «χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κεντρική Μακεδονία» την παρουσία αμερικανικών εταιρειών, όπως η Pfizer και η Cisco που «επενδύουν και δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι τέσσερα χρόνια πριν, όταν ήρθε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μία από τις πρώτες ερωτήσεις που τού έκανε ο περιφερειάρχης ήταν πού είναι οι Αμερικανοί.

«Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη επιλύσαμε αυτό το πρόβλημα και βλέπουμε πλέον μια ισχυρή αμερικανική δέσμευση εδώ σε όλους τους τομείς», τόνισε ο αμερικανός πρεσβευτής και αναφέρθηκε τόσο στην πολύπλευρη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε μια σειρά από τομείς αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις από εταιρείες όπως η Pfizer και η Cisco, στις οποίες αναφέρθηκε και ο κ. Τζιτζικώστας, οι οποίες «βγάζουν ρίζες εδώ και χρησιμοποιούν τη Θεσσαλονίκη ως “παράθυρο” για την πρόσβαση σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε.

Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε το σημαντικό έργο του πρεσβευτή, όπως επίσης και του τέως γενικού προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, ενώ καλωσόρισε θερμά στην πόλη τη νέα γενική πρόξενο Ελίζαμπεθ Λι.

«Η έλευση της νέας γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη αλλά και καλή στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι γεγονός ότι χάρη στην ενεργό εμπλοκή και το όραμα του πρέσβη των ΗΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε ως Βόρεια Ελλάδα και ως χώρα να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους φυσικούς μας συμμάχους τις ΗΠΑ», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Τζέφρι Πάιατ ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη θερμή υποδοχή στη νέα γενική πρόξενο, η οποία, όπως είπε, «φτάνει σε μια στιγμή μοναδικών ευκαιριών στις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ εξήρε ιδιαίτερα τον ρόλο του κ. Τζιτζικώστα στην όλη πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε έναν εταίρο όπως ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος εκπροσωπεί όχι μόνο αυτή την περιοχή αλλά έχει κι έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών».

Ο πρεσβευτής και η νέα πρόξενος επισκέφτηκαν ακόμη την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, την οποία ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε «ένα από τα αληθινά κοσμήματα της αμερικανικής εκπαιδευτικής κληρονομιάς».

Η νέα γενική πρόξενος και ο πρεσβευτής συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενημερώθηκαν για την ιστορία, τη δομή, τον ρόλο, τις δομές εκπαίδευσης και τα προϊόντα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν για αρκετή ώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Τέλος, ο πρεσβευτής και η πρόξενος επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης το πρωί της Πέμπτης.

«Τα εκπληκτικά βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να αποτελούν μια συναρπαστική υπόμνηση της πλούσιας ιστορίας της πόλης, ρίχνοντας φως στον πρώιμο χριστιανικό και βυζαντινό πολιτισμό», τόνισε ο πρεσβευτής σε tweet.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...