538
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο πριν από έναν χρόνο στο Μαξίμου, παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ | ΙΝΤΙΜΕnews

Πάιατ: Ουδέποτε οι ΗΠΑ ζήτησαν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 08:24
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο πριν από έναν χρόνο στο Μαξίμου, παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πάιατ: Ουδέποτε οι ΗΠΑ ζήτησαν αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2020, 08:24

Σε διάψευση δημοσιευμάτων περί πρότασης που φέρεται να κομίζει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη χώρα μας (το τριήμερο Δευτέρα 28 – Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου), για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου (όπως επίμονα αξιώνει το καθεστώς Ερντογάν), προέβη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, μία από τις προτάσεις που θα κάνει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, θα είναι να   απομακρύνουν αμφότερες από την περιοχή τα λεγόμενα όπλα «Πρώτου Πλήγματος».

Και ενώ κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο να αποτελέσει έστω αντικείμενο συζήτησης από οιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, ο αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποβάλλουν τέτοιου είδους προτάσεις, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αυτή δεν είναι η φύση της συμμαχίας μας» και «όπως έχω πει συχνά, μια ισχυρή και ασφαλής Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής».

Ακολούθως, με διαδοχικά tweets, ο κ. Πάιατ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν σε ομιλία του στο Αμερικανοτουρκικό Συνέδριο (American-Turkish Conference).

«Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, ωφελεί μόνο τους κοινούς μας αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν διατλαντική διχοτόμηση. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», έγραψε σε μία από τις αναρτήσεις του ο κ. Πάιατ για να προσθέσει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικής, μονομερούς δράσης».

«Ελπίζουμε να δούμε συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία για μέτρα απαγόρευσης της εμπλοκής».

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά και ειρηνικά».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την επικείμενη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ «θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια για να ανανεώσουν την κοινή μας δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γιορτάσουν την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».

Στη Θεσσαλονίκη, ο Μάικ Πομπέο θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Επιπλέον, θα συμμετάσχει με ηγέτες του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Η συνάντηση με Ελπιδοφόρο

Ο κ. Πομπέο είχε συνάντηση στο γραφείο του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος του εξέφρασε τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων και του Οικουμενικού Πατριαρχείο, υπό το πρίσμα της απόφασης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας για να υπογραμμίσει την ισχυρή εταιρική σχέση ασφάλειας των ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...