797
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ | Menelaos Myrillas / SOOC

Πάιατ: Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η αναγέννηση της συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ξεκίνησε επί Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 23:03
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ
|Menelaos Myrillas / SOOC

Πάιατ: Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η αναγέννηση της συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας ξεκίνησε επί Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 23:03

Οι συζητήσεις για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ και Ελλάδας είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας την έκπληξή του για το ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτίθεται τώρα σε αυτή. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν στο μέλλον οι ΗΠΑ στρατιωτικές διευκολύνσεις και στη Σκύρο.

Μιλώντας την Τετάρτη στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ  αναφέρθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας και τις προοπτικές τους, με έμφαση στη στρατιωτική συνεργασία που επεκτείνεται.

Επισήμανε, καταρχάς, ότι η περασμένη εβδομάδα, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ και την υπογραφή της MDCA με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν «ήταν μια πολύ σημαντική εβδομάδα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, μια πολύ επιτυχημένη εβδομάδα».

Και πρόσθεσε:

«Θέλω να μιλήσω για τη συμφωνία, αλλά θα έριχνα επίσης τους προβολείς σε όλα όσα κάναμε με τον στρατηγικό διάλογο, επειδή αντικατοπτρίζει πραγματικά την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε κάνει στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

» Σχετικά με τη συμφωνία, έχω μάλιστα εδώ ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο. Αυτό είναι το δικό μου αντίγραφο του εγγράφου που υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν και ο κ. Δένδιας. Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις.

» Είπα ότι είναι περισσότερο εξελικτικό παρά επαναστατικό. Χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019, αλλά αντανακλά επίσης, το σημαντικότερο, μια επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αμυντικής μας σχέσης. Προσθέτει επί πλέον διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.

» Ρωτήσατε, πώς η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας. Ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5 και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Επίσης, νομίζω, παρέχει μια πολύ σημαντική διαβεβαίωση στους Έλληνες αλλά και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συμμαχία μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παρουσία μας εδώ, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Για τη Σκύρο, στην οποία είχε αναφερθεί σε συνέντευξή του και ο Νίκος Δένδιας, ο αμερικανός πρεσβευτής είπε: «Μιλήσαμε πολύ για αυτό. Ήταν μια διαπραγμάτευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο, δεν έχουμε κάποια λειτουργική απαίτηση εκεί. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του πρεσβευτή στο πώς φτάσαμε στην υπογραφή της MDCA και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρωτήθηκε, συγκεκριμένα,  για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία και απάντησε: «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

» Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στο Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

» Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση.

» Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Σε ερώτημα αν, έπειτα από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά θα έχουμε και έναν ήρεμο χειμώνα, ο πρεσβευτής απάντησε: «Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι γνωρίζω πως ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος, όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ώστε να συνεχίσουμε αυτό το κλίμα ηρεμίας.

» Είναι σημαντικό για όλους μας, ειδικά καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάκαμψη από την πανδημία, συνεχίζοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ειλικρινά, την παράταση της τουριστικής περιόδου».

Τέλος σε ερώτημα για τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας στο αίτημα 10 πρέσβεων για την απελευθέρωση του Οσμάν Κάβαλα, ο Τζέφρι Πάιατ απάντησε ότι συνομίλησε με τον γερουσιαστή Φλέικ που θα αναλάβει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα. «Είχαμε μια πραγματικά πολύ ενθαρρυντική συνομιλία σχετικά με τη σημασία της αποστολής που πρόκειται να αναλάβει για λογαριασμό του προέδρου Μπάιντεν καθώς και τη σημασία του συνεχούς στενού συντονισμού μεταξύ των δύο πρεσβειών μας. Ακριβώς όπως ο πρέσβης Σάτερφιλντ κι εγώ έχουμε κάνει κι ανυπομονώ να συνεχίσουμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...