543
Ο Τζόνσον αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, την πρώτη που έγινε ημέρα Σάββατο από το 1982 και τον πόλεμο των Φώκλαντς | REUTERS/Tom Nicholson

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Ο Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφο αίτημα για αναβολή του Brexit!

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2019, 09:35
Ο Τζόνσον αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, την πρώτη που έγινε ημέρα Σάββατο από το 1982 και τον πόλεμο των Φώκλαντς
|REUTERS/Tom Nicholson

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Ο Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφο αίτημα για αναβολή του Brexit!

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2019, 09:35

Κάθε μέρα που περνάει, ο Μπόρις Τζόνσον ξεπερνάει τον εαυτό του. Ο άνθρωπος που το 2016 έπεισε έναν ολόκληρο λαό να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς ακριβώς να γνωρίζει τι σημαίνει αυτό, και έπειτα το 2019 έριξε μια ολόκληρη κυβέρνηση για φέρει αυτός το Brexit, αδυνατώντας τελικά να το φέρει, ο πρωθυπουργός που έχει ηττηθεί σε ό,τι έχει φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιό του, τώρα δεν υπογράφει καν τις επίσημες επιστολές που στέλνει για λογαριασμό της χώρας του προς τρίτους!

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και αφού πρώτα είχε δει τη Βουλή των Κοινοτήτων (εδώ) να παγώνει τη συμφωνία που είχε φέρει από τις Βρυξέλλες (εδώ), ο Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με αίτημα για αναβολή του Brexit. Μαζί έστειλε και μια άλλη επιστολή στην οποία ο βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή αυτή. Αυτή η θεσμικά επαμφοτερίζουσα στάση του Τζόνσον προκάλεσε αντιδράσεις από τους βρετανούς βουλευτές.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο Τουσκ με ανάρτησή του στο twitter γνωστοποίησε πως: «το αίτημα για αναβολή μόλις παραλήφθηκε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε».

Κανονικά το Brexit θα πρέπει να συμβεί στις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο βρετανικός νόμος που πέρασε πρόσφατα εμποδίζει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Και από τη στιγμή που η συμφωνία δεν εγκρίνεται και από τα δύο μέρη (έχει εγκριθεί από τους ηγέτες των 27 αλλά όχι από τη Βουλή των Κοινοτήτων) υπάρχει αδιέξοδο —και άρα παράταση.

Οπως διευκρίνισε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή —το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει— ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί ο ίδιος δεν θέλει μια παράταση του Brexit.

Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι με αυτή του την κίνηση, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρις ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

«Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος.

«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας».

H επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την απόφαση του Τζόνσον να στείλει τρεις επιστολές, προβλέποντας πως «θα δοθεί μάχη για το κατά πόσον ο Τζόνσον προσπαθεί να παρακάμψει το δικαστήριο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης έδωσαν επίσημες νομικές δηλώσεις ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει τον νόμο Μπεν και το δικαστήριο τόνισε πως είναι ένα σοβαρό ζήτημα αν δεν το πράξει.