310
Η προστατευτική σαρκοφάγος καλύπτει τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ | REUTERS/Gleb Garanich/

Παγκόσμια ανησυχία για το Τσερνόμπιλ – Εκοψαν το ρεύμα στον πυρηνικό σταθμό

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 13:59
Η προστατευτική σαρκοφάγος καλύπτει τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ
|REUTERS/Gleb Garanich/

Παγκόσμια ανησυχία για το Τσερνόμπιλ – Εκοψαν το ρεύμα στον πυρηνικό σταθμό

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 13:59

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κηρύξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανόν να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας αν συνεχισθεί η διακοπή.

«Οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ έχουν 48ωρη ικανότητα παροχής ενέργειας στον σταθμό του Τσερνόμπιλ. Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της δεξαμενής αποθήκευσης χρησιμοποποιημένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν να λειτουργούν και οι διαρροές ραδιενέργειας θα είναι επικείμενες», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι έχασε την επικοινωνία με το Τσερνόμπιλ που βρίσκεται εδω και ημέρες υπό ρωσική κατοχή. Συγκεκριμένα, τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στην ΙΑΕΑ.

Οι αρμόδιοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την ασφάλεια της εγκατάστασης, καθώς οι 200 τεχνικοί και φρουροί δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν εδώ και 13 ημέρες υπό την επίβλεψη του ρωσικού στρατού. Κι όλα αυτά, πριν διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...