528
| INTIMEnews

Παγίδες συμψηφισμών ακόμα και για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 11:16
|INTIMEnews

Παγίδες συμψηφισμών ακόμα και για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 11:16

Παγίδες ακόμη και για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες, αλλά ενήμερες οφειλές προς την εφορία κρύβει το μοντέλο συμψηφισμών που έχει υιοθετήσει το Δημόσιο. Και αυτό διότι, όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Προκόπη Χατζηνικολάου στην «Καθημερινή», ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η εφορία, με βάση τη νομοθεσία, προχωράει σε συμψηφισμούς με βεβαιωμένες οφειλές που μπορούν να καταβληθούν σε δόσεις.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν για τους εν λόγω συμφηφισμούς παρακρατούνται ακόμη και επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ για τον  βεβαιωμένο φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, στερώντας από τον φορολογούμενο τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του σε δόσεις.

Αντίστοιχα τυχόν επιστροφή φόρου εισοδήματος συμψηφίζεται με τις εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Ετσι αν κάποιος για παράδειγμα έχει επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ και ταυτόχρονα βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ, δεν θα λάβει ποτέ την επιστροφή φόρου. Με τον τρόπο αυτό όμως καταστρατηγείται η δυνατότητα που προσφέρει η νομοθεσία να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις. Η επιστροφή φόρου συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και αν και μόνο υπάρξει υπόλοιπο μετά την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τότε θα πιστωθεί στον φορολογούμενο.

Σε άλλο παράδειγμα, επιχείρηση που εξασφάλισε  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 50.000 ευρώ και έπρεπε να καταβάλει φόρο εισοδήματος 40.000 ευρώ και ΦΠΑ 10.000 ευρώ,  είδε το σύνολο του ποσού της επιχορήσηγης από το ΕΣΠΑ να παρακρατείται  από την εφορία για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου και το υπόλοιπο για την πληρωμή του ΦΠΑ.

Ουσιαστικά η επιχείρηση έχασε τη δυνατότητα να πληρώσει τον φόρο σε 8 δόσεις, χάνοντας πολύτιμη ρευστότητα. Και στο δεύτερο ΕΣΠΑ (στο οποίο συμμετάσχει), το οποίο η επιχείρηση «έτρεξε» για να προλάβει να το εκταμιεύσει πριν από την υποβολή της δήλωσης, σκόνταψε στο Πρωτοδικείο αφού τα απαιτούμενα έγγραφα θέλουν τουλάχιστον διάστημα δύο μηνών για να εκδοθούν.

Ως εκ τούτου η δήλωση υποβλήθηκε, ενώ όπως όλα δείχνουν το ΕΣΠΑ θα παρακρατηθεί από την εφορία για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος και φυσικά την προκαταβολή φόρου και του τρέχοντος ΦΠΑ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή», αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση μέσω νομοθετικής διάταξης προκειμένου πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ, να μην καταλήγουν στην εφορία για συμψηφισμό. Οπως έγινε με την επιστρεπτέα, που ήταν ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται, έτσι θα πρέπει να γίνει και για άλλες περιπτώσεις.

Τέλος στους συμψηφισμούς μη ληξιπρόθεσμων οφειλών με επιστροφές ποσών από κατασχέσεις εις χείρας τρίτου

Με απόφαση πάντως του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή,  επανακαθορίζονται οι εξαιρέσεις από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών έναντι του Δημοσίου, με μη ληξιπρόθεσμα χρέη. επιλύοντας έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους φορολογουμένους.

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης, σε περιπτώσεις οφειλών φορολογουμένου για τις οποίες έχουν επιβληθεί κατασχέσεις εις χείρας τρίτου (πχ τράπεζες), επιστρέφονται ποσά που έχουν αποδοθεί στην ΑΑΔΕ από τους τρίτους για τις κατασχέσεις αυτές, χωρίς συμψηφισμό με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φορολογουμένου, εφόσον κατά το χρόνο της απόδοσης η οφειλή για την οποία επιβλήθηκαν οι κατασχέσεις έχει αποσβεστεί.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή €10.000 και ταυτόχρονα οφείλει τις υπόλοιπες μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Εστω ότι για την οφειλή των €10.000 επιβάλλονται κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών και αποδίδονται συνολικά στην ΑΑΔΕ 12.000 ευρώ από τις τράπεζες. Με τη νέα απόφαση, οι 2.000 ευρώ επιστρέφονται στον πολίτη χωρίς να συμψηφίζονται με τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...