Η κατάσταση γνωστή και δυστυχώς επαναλαμβανόμενη γύρω από πολλά νησιά της χώρας, ειδικα το καλοκαίρι. Τουρκικά αλιευτικά, συχνά με την υποστήριξη (εντός και εκτός εισαγωγικών) ακταιωρών, μπαίνουν ανενόχλητα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να ψαρέψουν, ενώ δεν έχουν λείψει οι περιπτώσεις που εκδιώκουν με το «έτσι θέλω» τα ελληνικά σκάφη.
Το σκηνικό επαναλήφθηκε και το βράδυ της Τρίτης στο Θρακικό πέλαγος, όταν αλιευτικά απο την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για την «εισβολη» στολίσκου τουρκικών αλιευτικών που για μία ακόμη φορά έφθασαν πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η κατάσταση ξέφυγε, με τους Τούρκους να απαντούν στις διαμαρτυρίες των ελλήνων ψαράδων ακόμη και με πυροβολισμούς στον αέρα.
«Τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά αλιευτικά έφτασαν ακόμη και 4-6 μίλια από τις ακτές της Σαμοθράκης. (Την Τρίτη) το βράδυ, ένας μεγάλος αριθμός τουρκικών σκαφών βγήκε πάλι για ψάρεμα και 20 δικά μας σκάφη πήγαν να διαμαρτυρηθούν. Εκεί οι ψαράδες μας δέχτηκαν ύβρεις, απειλές, ακόμη και πυροβολισμούς στον αέρα» κατήγγειλε στο voria.gr ο πρόεδρος των Γρι-Γρι Καβάλας και αντιπρόεδρος της Ενωσης Γρι-Γρι Ελλάδας, Γιάννης Μανιός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών στο Θρακικό κράτησε για αρκετά λεπτά της ώρας και για του λόγου το αληθές οι έλληνες αλιείς βιντεοσκοπησαν το επεισόδιο. Κατά δήλωσή τους, παρά την παρατεταμένη ένταση, δεν υπήρξε ανταπόκριση απο το Λιμενικό Σώμα.
«Οι Τούρκοι διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα και σύγχρονα σκάφη. Ερχονται από το λιμανάκι της Αίνου και ψαρεύουν όλο και πιο κοντά στα χωρικά μας ύδατα. Γυρνούσαμε γύρω τους για να τους απομακρύνουμε, αλλά εκείνοι ερχόταν καταπάνω μας», περιέγραψε ο κ. Μανιός.
Σε ένα από τα βίντεο που αναρτήρθηκαν στα social media, ακούγεται ένας από τους επιβαίνοντες σε ελληνική μηχανότρατα να λέει ότι οι τούρκοι αλιείς καλούν τους Ελληνες να φύγουν από την περιοχή (διότι προφανώς θεωρούν πως βρίσκονται σε διεθνή ύδατα)!
Ο ίδιος, σε δεύτερο βίντεο, δείχνει σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να απωθούν τα ελληνικά αλιευτικά – τα οποία και αναγκάζονται να οπισθοχωρήσουν.
«Μας κυνηγούν οι Τούρκοι μέσα στην Ελλάδα, τα αλιευτικά σκάφη, το κράτος πουθενά, Κοιτάξτε θράσος, θα μας βουλιάξουν μέσα στη χώρα μας», διαμαρτύρεται και ενώ όπως προαναφέρθηκε δεν έχει εμφανιστεί στο σημείο κάποιο σκάφος του Λιμενικού.
Αίσθηση είχε προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, για το θέμα, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο περί «αβλαβούς διέλευσης» (για όσα τουρκικά αλιευτικά έχουν καταγραφεί σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου) και «άτυπης ελληνοτουρκικής συμφωνίας» από το 2017 και το επεισόδιο της ομηρίας των δύο ελλήνων στρατιωτικών, Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.
«Από το 2017 και την περίπτωση της ομηρίας των δύο ελλήνων στρατιωτών ενδώσαμε λόγω της διαπραγμάτευσης αυτής για κάποιο χρονικό διάστημα και δεν ελέγξαμε ως οφείλαμε το πώς ψαρεύουν οι τούρκοι ψαράδες στην περιοχή», προσπάθησε να εξηγήσει σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει:
«Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει μια μόνιμη διαμάχη σε ένα καθεστώς που πέρασε μια γραμμή που επιτρεπόταν για το πού είναι τα χωρικά ύδατα και αν οι τουρκικές τράτες ψαρεύουν στη θαλάσσια ζώνη μας ή όχι».
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, «το Λιμενικό έχει υποχρέωση να τις εμποδίζει, να συλλαμβάνει και να σχηματίζει δικογραφία». Ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει, «από το τι συμβαίνει εκεί, μέχρι την προβοκάτσια και το θερμό επεισόδιο, η απόσταση είναι μεγάλη. Για αυτό πρέπει να μελετάμε σε βάθος και διάρκεια τα γεγονότα».
ΛΣ: Οι Τούρκοι ήταν και παρέμειναν στα διεθνή ύδατα
Στη σχετική ανακοίνωση για το περιστατικό στο Θρακικό, το Λιμενικό Σώμα υποστήριξε ότι τα τουρκικά σκάφη κινήθηκαν σε διεθνή ύδατα….
Με αφορμή δημοσιεύματα περί δραστηριοποίησης τουρκικών αλιευτικών σκαφών, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου, η αρμόδια Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας αναφέρει ότι τα τούρκικα σκάφη παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια δραστηριοποίησης τους σε διεθνή ύδατα και ουδέποτε εισήλθαν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, αναφέρεται συγκεκριένα.
Τα στοιχεία, διευκρινίζεται, έχουν αντληθεί από το σύστημα “Integrated Maritime Services” (Ολοκληρωμένες Θαλάσσιες Υπηρεσίες) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (EFCA IMS). (Επισυνάπτεται σχετικός χάρτης με αποτύπωση των κινήσεων τουρκικών αλιευτικών σκαφών τις βραδινές ώρες της 2ας-09-2025)
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ 614, ΠΠΛΣ 920 και ΠΛΣ 1105) που κατέφθασαν στη περιοχή και παρέμειναν εντός Ε.Χ.Υ.. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και διενεργείται προανάκριση, καταλήγει η ανακοίνωση.
