593
«Κατά καιρούς, η Τουρκία αναφέρει άτομα που θέλει να δει να εκδίδονται από τη Σουηδία», παρατήρησε ο σουηδός πρωθυπουργός | REUTERS/Gonzalo Fuentes

«Οχι» των Σουηδών στις τουρκικές απαιτήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 20:19
«Κατά καιρούς, η Τουρκία αναφέρει άτομα που θέλει να δει να εκδίδονται από τη Σουηδία», παρατήρησε ο σουηδός πρωθυπουργός
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

«Οχι» των Σουηδών στις τουρκικές απαιτήσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 20:19

Η Σουηδία ελπίζει ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την αίτηση της για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Αγκυρας δήλωσε την Κυριακή ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

«Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε», προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία προσέθεσε ο Κρίστερσον στη διάρκεια μιας διάσκεψης που πραγματοποιεί ένα think tank στη χώρα του.

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Οι δύο πρώτες υπέβαλαν αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο ως «απάντηση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αίτημα το οποίο συνάντησε την τουρκική αντίδραση καθώς η Αγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι φιλοξενούν «τρομοκράτες», περιλαμβανομένων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σε συνέντευξη Τύπου αργότερα την ίδια ημέρα, ο σουηδός πρωθυπουργός διευκρίνισε, πάντως, ότι οι απαιτήσεις που η Σουηδία δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να εκπληρώσει δεν αφορούσαν στο πεδίο εφαρμογής του τριμερούς μνημονίου, σύμφωνα με το Reuters. «Κατά καιρούς, η Τουρκία αναφέρει άτομα που θέλουν να δουν να εκδίδονται από τη Σουηδία. Σε αυτό απαντώ λέγοντας ότι αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της σουηδικής νομοθεσίας».

Η Αγκυρα εξέφρασε την απογοήτευσή της στα τέλη του περασμένου έτους για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Σουηδίας να σταματήσει την έκδοση δημοσιογράφου με φερόμενους δεσμούς με τον ισλαμιστή λόγιο Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Τουρκία για απόπειρα πραξικοπήματος.

Μόλις τον Δεκέμβριο ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει ότι θα άρει το «βέτο» της εφόσον οι δύο χώρες «άρουν όλα τα εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας, αλλάξουν τη νομοθεσία τους για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και εκδώσουν όλους τους τρομοκράτες που θέλει η Τουρκία».

Για τον ίδιο τα παραπάνω προβλέπονταν από το τριμερές μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Παρέμβαση Στόλτενμπεργκ: «Ηρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία»

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εντός του 2023, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Μάλιστα ανέφερε ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι «τήρησαν τη συμφωνία» με την Τουρκία, εξ ου και «ήρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να επικυρώσουμε το ενταξιακό πρωτόκολλο».

«Αναμένω (ότι η ένταξη θα γίνει το 2023) αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την ακριβή ημερομηνία διότι πρόκειται ασφαλώς για μια απόφαση των κοινοβουλίων της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία», τόνισε αρχικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Κάναμε διαπραγματεύσεις και ήταν αρκετά απαιτητικές, πέρσι τον Ιούλιο, όταν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέληξαν σε ένα μνημόνιο στο οποίο περιέγραφαν πώς θα μπορούσαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, τόσο στον τομέα των εξαγωγών όπλων αλλά επίσης, για παράδειγμα, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», θύμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα «η Φινλανδία και η Σουηδία τήρησαν τη συμφωνία και έχουν δεσμευτεί σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με την Τουρκία στα ζητήματα αυτά». «Κατά συνέπεια», προσέθεσε, «ήρθε η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ενταξιακή διαδικασία και να επικυρώσουμε το ενταξιακό πρωτόκολλο».

«Ασφαλώς, θα ήθελα να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. η ένταξη των δύο χωρών)», σχολίασε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή. «Αλλά ταυτόχρονα, είναι μια γρήγορη διαδικασία, σε σύγκριση με όλες της ενταξιακές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει αλλά επιφυλάσσομαι να εικάσω το πότε ακριβώς», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...