753
Ο Αλ. Τσίπρας στην τηλεοπτική δήλωσή του με το «όχι» στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού | ΥοuTube/ERT

«Οχι» Τσίπρα στην πρόταση Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 15:06
Ο Αλ. Τσίπρας στην τηλεοπτική δήλωσή του με το «όχι» στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
|ΥοuTube/ERT

«Οχι» Τσίπρα στην πρόταση Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 15:06

Καταρχήν αρνητική ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων, αφήνοντας πάντως και ένα μικρό «παράθυρο» σύγκλισης αφού δει γραπτώς τις τελικές προτάσεις του Πρωθυπουργού.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής με τον Πρωθυπουργό (εδώ), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε πως θα τον βρει απέναντι κάθε απόπειρα να μετατραπούν οιΈλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας, «ή να χωρίσουμε -όπως είπε- τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν».

«Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει», υποστήριξε, ωστόσο όπως συμπλήρωσε, «θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις».

«Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά», κατέληξε στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η ομογένεια πρέπει να μείνει μακριά από παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε-  την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Εκτός από το θέμα της ψήφου των αποδήμων, στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τέθηκε και το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει σε επίπεδο ΕΕ, αξιώνοντας την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας που έχουν ήδη αποφασιστεί στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

«Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της ψήφου των αποδήμων:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό.

Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.

Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.

Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.

Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

 Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού

 Με μια και μόνο προϋπόθεση :

Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

 Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα  διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.

Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.

 Δεν επιθυμούμε όμως – και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει – να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.

Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.

Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.

Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.

Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.

Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.

 Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς.

Τέλος, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

 Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

 Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...