348
Φιαλίδιο ρεμντεσιβίρης που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με Covid-19 στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής (φωτογραφία αρχείου) | Ulrich Perrey /Pool via REUTERS

«Οχι» από τον ΠΟΥ στη χορήγηση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 14:09
Φιαλίδιο ρεμντεσιβίρης που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με Covid-19 στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής (φωτογραφία αρχείου)
|Ulrich Perrey /Pool via REUTERS

«Οχι» από τον ΠΟΥ στη χορήγηση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 14:09

Αρνητικός ως προς τη χρήση ρεμντεσιβίρης, του πρώτου φαρμάκου που εγκρίθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τον κορονοϊό, είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η πρότασή του δεν είναι δεσμευτική, έχει όμως μεγάλη βαρύτητα για τους γιατρούς και την καθημερινή κλινική αντιμετώπιση των ασθενών τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων που τον συμβουλεύει για τις θεραπείες, ανέφερε ότι όπως προκύπτει από τέσσερις διεθνείς κλινικές δοκιμές που συνέκριναν τη ρεμντεσιβίρη με άλλα φάρμακα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια βελτίωση στην κατάσταση υγείας των ασθενών, όπως γράφει η Wall Street Journal.

«Η ρεμντεσιβίρη δεν έχει σημαντική δράση στη θνησιμότητα ή σε άλλα σημαντικά αποτελέσματα έκβασης της νόσου, όπως η ανάγκη για διασωλήνωση ή ο χρόνος κλινικής βελτίωσης», δήλωσε ο ΠΟΥ. Και κατέληξε ότι το αντιικό φάρμακο ρεμντεσιβίρη δεν ενδείκνυται για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός, ανεξάρτητα από το στάδιο της νόσου.

Η ρεμντεσιβίρη είναι ένα από τα τρία φάρμακα παγκοσμίως που έλαβαν επείγουσα έγκριση για την αντιμετώπισης της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός. Η αρχική έγκριση είχε βασιστεί στις προκαταρκτικές μελέτες, οι οποίες έδειχναν κάποιο όφελος.

Συμμετοχή της Ελλάδας

Τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκαν τα ευρήματα της μελέτης Solidarity, την οποία συντόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στόχος της ήταν να εξετάσει τέσσερις πιθανές θεραπείες για τον κορονοϊό. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν η ρεμντεσιβίρη και εντάχθηκαν συνολικά 11.266 ασθενείς.

Το συμπέρασμά της ήταν ότι καμία από τις τέσσερις θεραπείες δεν επηρέαζε τη θνησιμότητα την 28η ημέρα από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ούτε επηρέαζε, επίσης, τη διάρκεια της νοσηλείας μεταξύ των ασθενών που εντάχθηκαν σε αυτήν.

Αντιδράσεις

Τα ευρήματα αυτά, αλλά και η νέα απόφαση του ΠΟΥ, προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρείας Gilead που παράγει το φάρμακο.

«Η ρεμντεσιβίρη είναι η καθιερωμένη θεραπεία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με τη λοίμωξη Covid-19, στις κατευθυντήριες οδηγίες πολλών αξιόπιστων εθνικών οργανισμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Μας απογοητεύει το γεγονός ότι οι οδηγίες του ΠΟΥ δείχνουν να αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα, σε μια εποχή που τα κρούσματα της λοίμωξης Covid-19 αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο και οι γιατροί βασίζονται στη ρεμντεσιβίρη για τους ασθενείς τους», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...