325
Μέχρι να γίνει και τσάρος, προέχει μια συνάντηση με έναν πρίγκιπα, τον Κάρολο | Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Οχι απλά σουλτάνος – Ο Ερντογάν θέλει να είναι και «τσάρος» της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 12:58
Μέχρι να γίνει και τσάρος, προέχει μια συνάντηση με έναν πρίγκιπα, τον Κάρολο
|Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Οχι απλά σουλτάνος – Ο Ερντογάν θέλει να είναι και «τσάρος» της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 12:58

Ελέγχει την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, γιατί όχι και την οικονομία; Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του για την οικονομία της χώρας του και το πώς ο ίδιος θέλει να αποκτήσει ακόμη περισσότερο λόγο στη διαμόρφωση της  οικονομικής πολιτικής.

Από τη Βρετανία, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία μετά τις προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου.

Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά που λέει ο ίδιος και να ενεργεί ανάλογα, είπε.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ερντογάν δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν θα μπορεί να αγνοήσει τα σήματα του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

«Θα αναλάβω την ευθύνη ως αδιαμφισβήτητος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τα βήματα που θα γίνουν και τις αποφάσεις σε αυτά τα θέματα», δήλωσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι πολίτες εν τέλει θα θεωρούν τον πρόεδρο υπεύθυνο για τα όποια προβλήματα προέλθουν από τη νομισματική πολιτική.

«Θα θεωρήσουν τον πρόεδρο υπεύθυνο. Καθώς θα ρωτήσουν τον πρόεδρο για αυτό, θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ενός προέδρου που είναι αποτελεσματικός στις νομισματικές πολιτικές», δήλωσε.

«Αυτό ίσως κάνει κάποιους να αισθανθούν άβολα. Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Διότι είναι αυτοί που κυβερνούν το κράτος που λογοδοτούν προς τους πολίτες», πρόσθεσε.

Τα σχόλια οδήγησαν την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στις 4,3990 λίρες έναντι του δολαρίου. Οι απώλειες του νομίσματος από τις αρχές του έτους ξεπερνούν πλέον το 13% πιέζοντας την οικονομία της χώρας, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης..

Ο Ερντογάν είναι σφοδρός επικριτής των υψηλών επιτοκίων, επιδιώκοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να ενισχύσει την οικονομία. Την Παρασκευή, τα χαρακτήρισε μάλιστα «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών».

Στη συνέντευξή του επανέλαβε την άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. «Το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Όσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο πληθωρισμός», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...