299
Η τριανδρία Ερντογάν - Τσαβούσογλου - Ακάρ σπάει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει η Cumhuriyet | Αnadolu

Ούτε Τσαβούσογλου, ούτε Ακάρ, ούτε Σοϊλού στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 12:38
Η τριανδρία Ερντογάν - Τσαβούσογλου - Ακάρ σπάει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει η Cumhuriyet
|Αnadolu

Ούτε Τσαβούσογλου, ούτε Ακάρ, ούτε Σοϊλού στη νέα κυβέρνηση Ερντογάν;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2023, 12:38

Η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο στις 14.00 και λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, από το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φαίνεται να μένουν εκτός ηχηρά ονόματα της προηγούμενης κυβέρνησης στη γείτονα.

Οπως τουλάχιστον αναφέρει σε δημοσίευμά της η Cumhuriyet, παρελθόν αποτελούν τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τη θέση του οποίου στο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, όσο και οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών, Χουλουσί Ακάρ και  Σουλεϊμάν Σοϊλού αντίστοιχα.

Ολες οι πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ελλήνων ανταποκριτών στη γείτονα, θέλουν τον Μεχμέτ Σιμσέκ φαβορί για το υπουργείο Οικονομικών, με αυξημένες αρμοδιότητες και ελευθερία κινήσεων στο δύσκολο έργο ανάταξης της τουρκικής οικονομίας.

Στο υπουργείο Αμυνας, διάδοχος του Ακάρ φέρεται να είναι ο νυν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, με την Cumhuriyet να ερμηνεύει την τοποθέτησή του ως σοβαρή αλλαγή στρατηγικής:

«Ο διορισμός αυτός θα σημάνει σοβαρή αλλαγή στρατηγικής στην Αμυνα», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

Υπουργείο, σύμφωνα με την Cumhuriyet, παίρνει και ο ακροδεξιός υποψήφιος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, Σινάν Ογκάν, ως επιβράβευση-αντάλλαγμα για τη στήριξη που έδωσε στον Ταγίπ Ερντογάν στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο δεν θα είναι αυτό που ο ίδιος θα προτιμούσε – το υπουργείο Μετανάστευσης- αλλά κάποιο εκ των υπουργείων Καταστροφών ή Αθλητισμού.

Οπως προαναφέρθηκε, η ορκωμοσία Ερντογάν στην Εθνοσυνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 του Σαββάτου. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο  υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και επιστροφή στο Προεδρικό Συγκρότημα συνοδεία έφιππων στρατιωτικών τμημάτων.

Ο πρέσβης Κασκαρέλης θα παρακαθήσει και  στο δείπνο που θα παραθέσει ο τούρκος πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί και επίσημα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη γείτονα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...