357
| REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ντροπή» ο νόμος του Ορμπαν ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 13:02
|REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ντροπή» ο νόμος του Ορμπαν ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2021, 13:02

«Ντροπή». Με αυτή τη λέξη χαρακτήρισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον νόμο που εισήγαγε η κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία με τον οποίο απαγορεύεται η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους. Οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν έγιναν όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη με τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Βελγίου.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τους αρμόδιους επιτρόπους να γράψουν επιστολή προς τις ουγγρικές αρχές εκφράζοντας την ανησυχία πριν το νομοσχέδιο τεθεί σε εφαρμογή.

«Το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι ντροπή», τόνισε η γερμανίδα ανώτατη αξιωματούχος της ΕΕ. Για να συμπληρώσει:

«Έχω δώσει εντολή στους αρμόδιους επιτρόπους να στείλουν επιστολή για να εκφράσουν τις νομικές μας ανησυχίες πριν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο.

»Το νομοσχέδιο κάνει ξεκάθαρα διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

»Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτές τις αρχές.

» Το έχω ξαναπεί: Πιστεύω σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου είσαι ελεύθερος να είσαι αυτός που είσαι και να αγαπάς όποιον θέλεις.
Πιστεύω σε μια Ευρώπη που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα.

»Θα χρησιμοποιήσω όλες τις εξουσίες της Επιτροπής για να εξασφαλίσω ότι τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ΕΕ είναι εγγυημένα. Όποιοι κι αν είναι και όπου κι αν ζουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

H Ελλάδα κατά της Ουγγαρίας

Το θέμα απασχόλησε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε χάρτης με την Ελλάδα να μην συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που καλούν την Κομισιόν να αναλάβει δράση κατά του επίμαχου νόμου.

Με παρέμβασή του στα social media, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο της Ουγγαρίας που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Η Ελλάδα μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, για να συμπληρώσει: «Η ξεκάθαρη θέση που πήραμε στο χθεσινό συμβούλιο σήμερα αποτυπώνεται και στην συνυπογραφή της σχετικής κοινής δήλωσης».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...