286
Σε αισιόδοξο τόνο το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν τια παραμονές της επιβολής του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο | Shutterstock

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 19:00
Σε αισιόδοξο τόνο το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν τια παραμονές της επιβολής του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
|Shutterstock

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 19:00

«Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα» τόνισε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση σε ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ ΜΠΕ στις Βρυξέλλες Ειρήνης Ζαρκαδούλα, η κυρία Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας».

Θύμισε, μάλιστα, ότι η Ρωσία έκοψε το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών σε μόλις οκτώ μήνες.

«Μπορέσαμε όμως να το αναπληρώσουμε», προσέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτο» επίτευγμα, κάτι «που πολλοί το θεωρούσαν αδύνατο».

«Αυτούς τους οχτώ μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέραμε επίσης να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου μας κατά περίπου 96%. Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα.

Ωστόσο αυτό έχει το κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Και όλα αυτά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών –ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας», επεσήμανε.

Επιπροσθέτως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μια επιθετική Ρωσία απειλεί τις δημοκρατίες μας και μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», ενώ κριτική άσκησε και στο Πεκίνο, λέγοντας ότι «μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα καλλιεργεί εξαρτήσεις σε όλες τις ηπείρους, για να προβάλει την εξουσία για τα δικά της συμφέροντα».

Στην απέναντι πλευρά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθέτησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Αντίθετα, δείτε τι μπορούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πάρτε (για παράδειγμα) την Ουκρανία. Σκεφτείτε τον τεράστιο αντίκτυπο των κυρώσεών μας. Σκεφτείτε πόση υποστήριξη έχουμε κινητοποιήσει, από τις χώρες μας και τον κόσμο, να βοηθήσει την Ουκρανία τους τελευταίους εννέα μήνες» σημείωσε και έφερε επιπλέον ως παράδειγμα την απόφαση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News