285
Ο βρετανικός Τύπος παρομοίασε το κτίριο με «τεράστια μπατονέτα» | Foster + Partners

Ουρανοξύστης τουλίπα: οριστικό βέτο από τον δήμαρχο του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 18:29
Ο βρετανικός Τύπος παρομοίασε το κτίριο με «τεράστια μπατονέτα»
|Foster + Partners

Ουρανοξύστης τουλίπα: οριστικό βέτο από τον δήμαρχο του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2019, 18:29

Στον κάδο των αχρήστων, με συνοπτικές διαδικασίες, έστειλε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν τα σχέδια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου ουρανοξύστη τουλίπα.

Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία του Νορμαν Φόστερ, το «Tulip» όπως το αποκαλούν οι Βρετανοί θα ήταν το δεύτερο υψηλότερο κτήριο στη Δυτική Ευρώπη φθάνοντας τα 300 μέτρα ύψος.

Εν τέλει όμως ο σχεδιασμός του κρίθηκε κατώτερος των περιστάσεων για μια τόσο περίοπτη θέση και από το γνωστό «location, location, location» οι αρχιτέκτονες ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ηχηρό «no, no, no».

Το Tulip θα χτιζόταν δίπλα στο Bullet το κτήριο σε σχήμα σφαίρας (Foster + Partners)

Οι υποστηρικτές του σχεδίου σύμφωνα με τον Guardian, τόνισαν ότι ο ουρανοξύστης θα προσελκύσει περί τα 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Οι επικριτές του σχεδίου από την άλλη εξέφρασαν ανησυχίες ότι το Tulip θα επηρεάσει σημαντικά πολλές απόψεις (θέες) της πόλης, όπως αυτή του Tower of London που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αν και σε πρώτη φάση οι αρχιτέκτονες της Foster + Partners είχαν λάβει το πράσινο φως από το City of London Corporation (CoLC) για την κατασκευή του Tulip, ο Καν έβαλε οριστικά τέλος στο εγχείρημα αυτό τη Δευτέρα.

«Ο δήμαρχος είχε εξαρχής αρκετές αμφιβολίες σχετικά με αυτή την αίτηση. Υστερα από λεπτομερή μελέτη των σχεδίων αρνήθηκε να δώσει την άδεια για το συγκεκριμένο project, διότι απλούστατα δεν θα ωφελούσε -παρά ελάχιστα- την πόλη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σαντίκ Καν.

Πολλοί ήταν επίσης εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία ότι το Tulip, λόγω του παράξενου σχεδιασμού του, μπορεί να διαδεχτεί το Walkie Talkie ως το χειρότερο κτίριο του Λονδίνου.

Walkie Talkie: το 2015 κέρδισε το βραβείο του χειρότερου κτιρίου στη Βρετανία (Facebook)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...