380
Ουκρανοί στρατιώτες επιβαίνουν σε τεθωρακισμένο άρμα μάχης στην Κουπιάνσκ, λίγο αφότου ανακαταλήφθη μέρος της πόλης, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Συνεχίζεται η αντεπίθεση – Ανακατελήφθη η πόλη Κουπιάνσκ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 21:35
Ουκρανοί στρατιώτες επιβαίνουν σε τεθωρακισμένο άρμα μάχης στην Κουπιάνσκ, λίγο αφότου ανακαταλήφθη μέρος της πόλης, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Συνεχίζεται η αντεπίθεση – Ανακατελήφθη η πόλη Κουπιάνσκ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 21:35

Οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κουπιάνσκ, στα βορειοανατολικά της χώρας, εκδιώκοντας τους ρώσους στρατιώτες από τις θέσεις τους, στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, ανέφεραν την Πέμπτη δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ενα μεγάλο μέρος αυτής της πόλης, η οποία αποτελέι σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, είχε ανακαταληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο στην περιοχή του Χαρκόβου.

Ωστόσο, ρωσικές δυνάμεις παρέμεναν στην απέναντι όχθη του ποταμού και συνέχιζαν τις αψιμαχίες, ενώ οι άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν περνώντας στην ουκρανική πλευρά της πόλης, μετέδωσε το ίδιο Μέσο.

Στο μεταξύ, νωρίτερα την Πέμπτη, ουκρανοί πυροσβέστες και εθελοντές μετέφεραν ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, διασχίζοντας μια πεζογέφυρα που παρέμεινε ανέπαφη και συνδέει τις δύο όχθες του ποταμού.

Πρόκειται για την «πρώτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην άλλη όχθη», δήλωσε ο στρατιωτικός διοικητής του Κουπιάνσκ, Αντριι Κανατσέβιτς. Μοιράστηκαν 2.000 μερίδες φαγητού, δωρεά της βρετανικής κυβέρνησης.

Ανά διαστήματα ακούγονταν εκρήξεις όλμων, όμως στην ανατολική όχθη είχαν αναπτυχθεί ουκρανικά άρματα, ανάμεσα σε κατεστραμμένα φορτηγά που έφεραν το γράμμα Ζ, το σύμβολο των ρωσικών δυνάμεων.

Οι δημοσιογράφοι είδαν πέντε πτώματα που φορούσαν στρατιωτική στολή (πιθανότατα Ρώσοι στρατιώτες) κοντά σε οχήματα που έφεραν ρωσικά διακριτικά.

Στη βιομηχανική ζώνη Κουπιάνσκ-Βουζλοβίι, πέντε χιλιόμετρα νοτιότερα, οι κάτοικοι είπαν ότι οι Ρώσοι έφυγαν την Τρίτη, σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ του ίδιου Μέσου.

Οι παραπάνω εξελίξεις ήρθαν λίγες ώρες προτού πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα τελετή στο Κρεμλίνο κατά την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει συμφωνίες για την ένταξη κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι φιλορωσικές ή ρωσικές διοικήσεις στις υπό κατοχή περιοχές αυτές, –Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα– διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία και ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής.

Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα ως «ψευδή» και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι G7 και η ΕΕ έχουν ήδη χαρακτηρίσει τις κινήσεις αυτές της ρωσικής πλευράς, μαζί με τη «μερική επιστράτευση» και τις πυρηνικές απειλές, ως νέα κλιμάκωση της σύρραξης.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τη Μόσχα, από την πλευρά του, για μια «πολύ σκληρή» απάντηση από την Ουκρανία εάν προχωρήσει στα σχέδια της στα ανατολικά της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...